Nem tudod, milyen játékkal lepd meg a gyerekeket karácsonyra? Így nem lőhetsz mellé!

A gyerekeknek, legyen szó bármilyen korosztályról, szükségük van játékra, hiszen ez a fejlődésüket biztosítja. A játékok során nem csak önmagukat, de a környezetüket is felfedezhetik. A játék nem csak élményt nyújt nekik, de nagyon sokat tanulnak is közben. A játék során nem csak a készségeik és képességeik fejlődnek, hanem az érzelmi képességük is alakul. A különféle játékok megtanítják őket alkalmazkodni a világhoz, legyen szó családról, vagy az óvoda és iskolatársakról. Mind ezek mellett a szociális készségeik is fejlődnek. (x)

A játék öröme

A játék során bővül a szókincsük, ez által a beszédük is fejlődik. A játék a kognitív fejlődést is biztosítja. Nem csak a helyes kommunikációt sajátítják el, de a problémamegoldó készségük is változik. Ma már minden korosztály számára lehet vásárolni olyan játékokat, amelyeknek a készségfejlesztés a célja.

A játéknak egy másik nagyon fontos és központi szerepe van a gyermek fejlődésében. Ez nem más, mint a mozgás fejlesztése. A benti játékok általában a finommozgások elsajátítására adnak lehetőséget, gondoljunk csak a rajzolásra vagy a gyurmázásra. A kinti, szabadtéri játékok pedig a nagymozgásokat fejlesztik, hiszen a gyerekek labdáznak, futkároznak, mászókára másznak.

Játékok minden mennyiségben

A gyerekek számára számtalan játék létezik. Mindig a gyermeknek megfelelő játékot kell kiválasztani. Mindig figyelembe kell venni az életkorát, a készségeit, a képességeit is. A játékok sorába tartoznak a könyvek, amelyet már néhány hónapos csecsemők is „olvasgathatnak”, lapozgathatnak. A színek és formák, a mindennapos meseolvasás nem csak megszeretteti a gyermekkel az olvasást, de számos készségét is fejleszti.

Játékok korosztályok szerint

Mint fentebb említésre került, a gyerekeknek már az első pillanatoktól szükségük van a játékra. Ilyen játék lehet az Oball labda, amely egy rugalmas, lyukacsos labda. A labda elősegíti a színérzékelést, de a finommotoros készségeket is fejleszti. Hat hónapos kortól is sok játék közül lehet választani. A gyerekeknek már ebben a korban is olvashatunk, amelyet a fürdőzéssel is egybe lehet kötni. Erre a célra készültek az úgynevezett fürdő könyvek. Az esti, vízben történő olvasás leköti a gyerek figyelmét, valamint a fürdő könyv a kézügyességet is fejleszti.

Az egy, kettő, vagy hároméves gyerekek élvezhetik a zsiráf készségfejlesztő központot, amellyel nem csak tornyot építhetnek, hanem formák bedobására is van lehetőség. A gyermeknek a felismerő képessége és a motoros mozgása fejlődik a játék segítségével.

Fisher-Price játékok

A Fisher-Price játékok a szórakoztatás mellett, a fejlődésre helyezik a hangsúlyt. A játék fontos a gyerekek életében. A Fisher-Price kifejezetten olyan játékokat készít, amely nem csak örömet okoz a gyermeknek, hanem a tanulás is központi szerepet kap.

A játékok tervezésénél minden korosztályra gondolnak, így már 0 éves, újszülött kortól is sok játék, színesíti a palettát. A kisállatos hintaszék nem csak a gyermek pihenését szolgálja, hanem akár ehet, vagy játszhat is benne a baba. A gyermek biztonságban lehet benne, amit a biztonsági övvel érhetjük el, de a hintaszékben ülve az etetését is könnyedén meg lehet oldani. A hintaszék olyan rezgéseket bocsájt ki, amely a baba nyugalmát segíti elő.

A Kacagj és fejlődj tanuló zongorát már hat hónapos kortól ajánlják. A zenehallgatás mellett a kicsik játékos formában tanulhatnak is, hiszen a dalokon keresztül a babák színekkel, formákkal és számokkal ismerkedhetnek. Egy éves kortól, a tipegő babákat segíti a Zebrás-járássegítő. A bizonytalanul lépegető baba ebben megkapaszkodva, magabiztossá válik. A járássegítő emellett színes, barátságos, hangokkal és fényekkel biztosítja a gyermek jókedvét, miközben a kicsi, a járást gyakorolja.

Miért fontosak a fából készült játékok?

A fa játékok egyre népszerűbbek manapság, hiszen egyre több szülő fordul a természetes termékek, játékok irányába. A fa játékok egyfajta biztonságot is adnak. Fából is nagyon sokféle, minőségi játék készül. Ezekkel a játékokkal is úgy tanulnak és fejlődnek a gyerekek, hogy közben remekül elszórakoznak. A fa fejlesztő játékok többek között a finommotoros készségeket és a térlátást is fejlesztik, a kisebbeknél pedig a tapintásnak, az érzékelésnek és az érintésnek van kitüntetett szerepe.

Egy éves kortól a fa fogantyús puzzle fejlesztheti a gyermek készségeit. Mint például a szem-és kéz koordinációt, a finommotoros képességeket, de a rész és egész viszonyok kapcsolatát is könnyedén megérthetik ezzel a játékkal.

A 2 évesek a fa összefűzhető közlekedési járműveket élvezhetik. A csomag egy fa végű fűző madzagot, nyolc különböző járművet, 4 közlekedési táblát, egy városi alaplapos nyomtatott papírt tartalmaz. A háromévesek a fa vonatkészletnek örülhetnek. A fa építőelemekből vasúti pálya építésére van lehetőség. A készlethez épületek, táblák és járművek is tartoznak. Természetesen, ezek csak kiragadott példák voltak. Bárki találhat a gyermek érdeklődési körének megfelelő játékot, ha kicsit körülnéz a webáruházban.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!