Lifestyle

„Semmi sem hasonlítható a szerelem nélküli kötöttség nyomorúságához” – ezért nem ment soha férjhez a 205 éve elhunyt Jane Austen

Az egyik legelső női regényíró volt, aki realisztikusan ábrázolta a kor házassági és szerelmi kérdéseit, ő maga viszont sosem ment férjez, pedig lehetősége lett volna rá. Jane Austen 205 éve, július 18-án hunyt el, ebből az alkalomból pedig utánajártunk az írónő kalandos és egyben tragikus szerelmi életének.

Sosem ment férjhez, mégsem volt tapasztalat híján

Fanny Knight 1814-ben sorsdöntő dilemmával nézett szembe. Végre valahára kapott egy tisztességes házassági ajánlatot, viszont a lehetséges életre szóló kapcsolatnak köze sem volt a szerelemhez. Ahogy az a 18-19. századi Angliára jellemző volt, a házasságok inkább üzleti, mintsem érzelmi alapon köttettek. A lány nagynénje sem könnyítette meg a dolgát, mert bár felhívta a figyelmét arra, hogy nem érdemes elutasítani a kérést egy lehetséges jobb reményében, ugyanakkor figyelmeztette arra is, hogy „semmi sem hasonlítható a szerelem nélküli kötöttség nyomorúságához” – írja a multkor.hu. Ez a bölcs nagynéni nem volt más, mint a kor legendás irodalmi alakja, Jane Austen, aki az utókornak fennhagyott – és azóta világhírnévre szert tevő - romantikus lányregényeinek köszönhetően nem szorul részletes bemutatásra. Érdekes viszont, hogy bár könyvei a szerelem és a házasság témaköreire összpontosulnak, ő maga sosem ment férjhez. Na, nem mintha nem lett volna rá lehetősége.

Párválasztás, mint üzleti megfontolás

Mai szemmel szinte felfoghatatlan, hogy néhány évszázada még az a hölgy számított csábítónak és „jó partinak”, akinek a családjától gazdag hozományra lehetett számítani. Ez Jane és nővére, Cassandra esetében komoly problémát okozott, ugyanis szüleik igen nehéz körülmények között tudták csak felnevelni őket, hozományra pedig szinte esélyük sem volt. Azért nem volt minden veszve, hiszen egy hasonló körülményekkel rendelkező lány továbbra is támaszkodhatott a szépségére, jól neveltségére, nyelvi és művészeti tudására, aminek Jane és nővére szerencsére nem volt híján. Így aztán esélyük nyílt rá, hogy olyan kérőt találjanak, akivel aztán életük végégig anyagi biztonságban élhetnek. Ilyen kérő pedig akadt is bőven.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Lifestyle