Fél évszázad után derült ki: Weöres Sándort is jelölték irodalmi Nobel-díjra

A Svéd Királyi Akadémia ötven év után végre feloldotta az 1971-es irodalmi Nobel-díj jelöltjeinek listájára vonatkozó titkosítást. A lajstromon a magyar irodalom egyik igazi fejedelme, Weöres Sándor is szerepelt.

Rangos elismerésre terjesztették fel a magyar nyelv zsenijét

Ugyan fél évszázadba telt, de a Svéd Királyi Akadémia végre feloldotta az 1971-es irodalmi Nobel-díj jelöltjeinek listájára vonatkozó titkosítást. A HVG.hu cikkében megemlítik, hogy a lajstromban a hazai irodalom egyik megkerülhetetlen óriása, a magyar nyelv valóságos géniusza, Weöres Sándor is szerepelt. A HVG szerint ezt az érdekes apróságot a Könyves Magazin vette észre. Az 1989-ben elhunyt magyar költő-műfordítót egyébként Kibédi Varga Áron hollandiai magyar irodalomtörténész terjesztette fel a rangos elismerésre.

Nem ez azonban a különleges lista egyetlen magyar vonatkozású érdekessége. A HVG szerint a felsorolásban szerepel ugyanis a szintén magyar származású Arthur Koestler is, akit Sötétség délben című regénye tett világszerte ismertté. Koestlert Georges Matoré, a Sorbonne professzora jelölte a díjra.

"A svéd lapok szerint 1971-ben a rövidlista (ami szintén nem nyilvános, a svéd akadémia már csak a díjazott nevét jelenti be) a következőképpen alakult: Pablo Neruda (a későbbi nyertes), W.H. Auden, André Malraux, Eugenio Montale és Patrick White" - teszi hozzá a HVG.

A 90 nevet tartalmazó listát egyébként erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.

Umberto Eco, olasz író legismertebb műve: A rózsa neve. Ha lebilincselő olvasmányra vágysz, akkor merülj el a hátborzongató, sötét középkor világában, ahol izgalmas nyomozás veszi kezdetét. Vajon ki állhat a gyilkosságok hátterében?

Leadfotó: facebook.com/irodalombirodalom

Oldalak