Auschwitz hiénája: Irma Grese a szadista és nimfomán felügyelőnő

Irma Grese valaha egy problémás tinilány volt, majd a világ egyik legszadistább náci felügyelőnője lett Auschwitzban, aki élet és halál uraként, brutális kegyetlenséggel bántalmazta a táborban élő nőket.

Auschwitz szukája, hiénája, a Bergen Belsen-i gyönyörű szörnyeteg, a Pokol Szőke Angyala. Ilyen nevekkel illették Irma Gresét, a náci Németország egyik legvadabb szörnyetegét. A Zsidó Virtuális Könyvtár „a leghírhedtebb náci háborús bűnösök egyike” címkével látta el Irma Gresét, akinek brutalitása a többi nácitisztet is meglepte.

A gyerekkori bántalmazás miatt válhatott fenevaddá

Irma Grese 1923 őszén született egy ötgyermekes család tagjaként. Ám 13 évvel születése után édesanyja öngyilkos lett, amikor felfedezte, hogy férje megcsalja a helyi kocsmatulajdonos lányával.

Grese gyermekkorát ezenfelül több tényező is beárnyékolta. Apja, a hithű katolikus mindig szigorúan bánt gyerekeivel, és gyakran veréssel fegyelmezte őket.

Ellenben Irma vevőnek bizonyult a Hitler ideológiáira, mikor tizenéves korában megkezdődött a náci oktatás az iskolákban.

Grese egyik nővére, Helene azt állította, hogy Irmát zaklatják az iskolában, és nincs bátorsága, hogy kiálljon önmagáért. A lányt az osztálytársai bántalmazták, kicsúfolták és kiközösítették. Ez odáig fajult, hogy inkább 15 évesen abbahagyta az iskolát.

Hogy pénzt keressen, Grese egy farmon kezdett dolgozni, majd egy boltban. Sok némethez hasonlóan őt is megbabonázta Hitler, és 17 évesen önként belépett az SS-be. Mikor apja megtudta – aki megtiltotta, hogy bármilyen szervezetbe is belépjen - megverte őt, kitagadta és végleg elüldözte otthonról.

Ezután Irma rövidesen fogolyfelügyelői állást kapott a rabsbrucki női foglyok koncentrációs táborában.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

Oldalak