Egy magyar mentősnő, aki nemcsak életeket ment, hanem elképesztően vezet is

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Magda Krisztina mentőgépkocsi-vezető és habilitációs kutyakiképzővel beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb hétköznapi hős kategória díjának egyik várományosa 2020-ban.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Magda Krisztina

A Leginspirálóbb hétköznapi hős kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, közöttük a 28 éves Magda Krisztinát, aki középiskolai tanulmányai után úgy döntött, hogy az egészségügyben tudja leginkább elképzelni magát, mindemellett pedig közlekedési szakoktatóként végzett, így minden létező jogosítvánnyal rendelkezik, leszámítva a hajót és a helikoptert, de azt mondja, ezekre sem kell sokat várni. Egy örökmozgó lánynak tartja magát, amikor pedig éppen nem mentősként áll helyt, oktat vagy terápiás husky kutyájával, Mexszel és a kis uszkárral, Millivel – aki jelenleg még terápiás tanuló kutya – teszi szebbé a gyerekek, fiatal felnőttek mindennapjait és motiválja őket a tanulásra. A többszörös taekwon-do és kutyás sportbajnok 2020-ban egy újabb elismeréssel lehet gazdagabb: a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díjjal.

Hogyan érintett, amikor kiderült, hogy 2020-ban esélyed van arra, hogy Inspiráló Nő-díjjal gazdagodhass?

Először azt gondoltam, hogy egy leendő tanulóm keres, mert jogsit szeretne, aztán kiderült, hogy a vidám lány a telefon másik végén az egyik kollégátok. Nagyon jól esett, egész nap szárnyaltam. Rögtön telefonáltam a szeretteimnek, hogy beszámoljak a hírről. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz a gálarendezvény és hogyan sikerül majd szerepelnem.

A pályaválasztásod igazán különleges. Mindig egyértelmű volt számodra, hogy ezt szeretnéd csinálni?

Igen, hihetetlenül egyértelmű volt. Mindig is nagyon jól ment a biológia, aztán általános iskolás koromban részt vettem egy szakmai egészségügyi csapatversenyen, ahol szintén jó eredményeket értem el és onnantól már teljesen elköteleződtem a pálya iránt. A Szent-Györgyi Albert Gimnázium egészségügyi szakára nyertem felvételt, itt szereztem meg az érettségit és ápolói szakmát. A Mentőtiszti Főiskolára jelentkeztem, ahol három évet el is végeztem, de közben elkezdtem dolgozni, ezért nappalin már nem tudtam folytatni a tanulmányaimat, jelenleg levelezőn vagyok. Közben kerestem mindig a kiskapukat, hogy ehhez a szakmához hogyan tudnék közelebb kerülni, ezért letettem a gépjárművezető szakoktató vizsgát. Jó érzés, hogy át tudom adni a vezetéssel kapcsolatos minden tudásomat, ráadásul mentőgépkocsi vezetőként sokkal jobban meg tudom értetni a tanulókkal, mit kell tenniük, ha egy szirénázó autó érkezik a közelükbe. Hatalmas lehetőség ez az Országos Mentőszolgálattól, akiknek ezúton is köszönöm a bizalmat. Mindig könnybe lábad a szemem, ha erről beszélek, mert ez egy megvalósult álom számomra.

Mit szólnak az emberek, amikor meglátnak a volán mögött? Milyen tekintetekkel, reakciókkal találkozol?

Nagyon rácsodálkoznak. A-tól egészen a D-kategóriáig megszereztem minden jogosítványt. A következő a helikopteres jogsi lesz. A keresztapám szakoktató és vizsgabiztos, az ő javaslatára kezdtem el megszerezni ezeket a vezetői engedélyeket. Emlékszem, hogy amikor a kamionos és a buszos jogsit csináltam, már akkor is csodálkozó szemekre találtam, a mentő volánja mögött pedig még megdöbbentőbb benyomást keltek. (nevet) Néha a betegek is meglepődnek, hogy egy nő fogja vezetni a mentőkocsit. Egy apró, törékeny lány kicsit szokatlan benyomást kelt egy ilyen nagy autóban, de szerencsére jól kiképeztek a feladatomra és maximális figyelemmel, odaadással végzem a munkámat, így hamar megbíznak bennem a páciensek.

Mit szólt a családod ahhoz, hogy nem egy tipikusan női hivatásban találtad meg önmagadat?

Az elején volt némi ellenkezés, ami érthető, hiszen nemcsak ők, hanem nagyon sokan gondolják úgy, hogy a mentőzés nem kifejezetten való nőknek. A keresztapám először próbált lebeszélni erről az útról, de látták az eltökéltségemet és belenyugodtak. Már egészen gyerekkoromban vonzódtam ez iránt, ha meghallottam, hogy a közelben elrepeszt egy szirénázó mentőautó, egyből felkaptam a fejemet. Valahogy másképp vert a szívem tőle.

Volt olyan, amikor elbizonytalanodtál a szakmádat illetően?

Igen, a főiskolán sok olyan pillanat volt, amikor úgy éreztem, lehet, hogy ez nem az én utam. Nehéz volt, amikor elkezdtem dolgozni és mellette kellett ugyanúgy teljesítenem az iskolapadban is. Én egy békéscsabai lány vagyok, így kézenfekvő volt, hogy a szolnoki állomást megpróbáljam, de ott sajnos nem tudtak fogadni. Nem azért, mert nő vagyok, hanem mert nem volt szabad hely náluk. Nagyon kedvesek voltak és a fővároshoz irányítottak, így kerültem a Pesti Központi Mentőállomásra. Torbágyi Pál fogadott és elképesztően lelkes volt, amikor bemutatkoztam neki. Aki csak szembejött a folyosón, mindenkinek mesélte, hogy mennyi jogosítványom van. (nevet) Onnantól nem is volt bennem kérdés.

Mit javasolnál a pályaválasztás előtt álló lányoknak vagy a szakmájukból kiábrándult nőknek, akik egyelőre úgy érezik, nem tudják, mihez kezdjenek magukkal? Mitől érzi az ember magát úgy, hogy teljesen el tudja kötelezni magát a hivatásának?

Mindig két dolog munkálkodik bennünk, hogy az eszünkre vagy a szívünkre hallgassunk. Amikor gyerekek voltunk, ez nem volt kérdés, hiszen mindig arra mentünk, amerre a szívünk, a belső hangunk, az intuícióink vittek bennünket. Ahogy felnő az ember ez a hang kezd egyre inkább elhalkulni és inkább az eszünkre próbálunk hallgatni. Ezt a hangot nem szabad elnyomni. Azt tanácsolnám mindenkinek, hogy nagy döntések előtt mindig üljön le magával egy kicsit, nézzen a szíve legmélyére és figyelje a belső hangját. Az lesz a jó út, amit ilyenkor érzünk.

SZAVAZZ MAGDA KRISZTINÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 5-én, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó és fotók: Magda Krisztina

Oldalak

Szólj hozzá Te is!