Egy nő, aki szívét-lelkét belesüti minden egyes kenyerébe

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Kovács Beátával beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategória díjának egyik várományosa 2020-ban.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Kovács Beáta

A Leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, közöttük Kovács Beátát, a Búzalelke Pékség alapítóját és tulajdonosát, akinek öt évvel ezelőtt mindössze annyi vágya volt, hogy friss, ropogós kenyeret tudjon tenni a családi asztalra. Nem voltak komoly üzleti tervei, nem szeretett volna marketinget építeni köré, de az élet és a szándék, hogy igazán jó kenyeret süssön, úgy hozták, hogy lett egy péksége, s ma már nagyon sok családi asztalra tőlük kerül kenyér. A technológiájának különlegessége, hogy természetes kovásszal dolgoznak, mindezt pedig festői környezetben: a Balaton-felvidéken, a Badacsonyi borvidéken található Szent György-hegy lábánál. Mára fehér lett a munkaruhája és általában lisztes a keze, de előtte sokat állt magassarkúban és talpig feketében koncerttermek színpadán vagy nagy templomok oltára előtt, reneszánsz-, barokk- és kortárs egyházzenét énekelve. A zene és az éneklés mára hobbi maradt az életében, de mindig inspirációval tölti el a hétköznapjaiban, amelyek hozzásegítik ahhoz, hogy szakmáját is minél nagyobb szeretettel és odaadással végezhesse.

Hogyan fedezted fel, hogy különleges érzéked van a gasztronómiához, azon belül is a kenyérsütéshez?

Az élet úgy hozta, hogy leköltöztem a Balaton-felvidékre és ott kellett magamnak feladatot, munkát találnom. Mivel ez egy borvidék így hamar felmértem, hogy nekem ebbe kell valahogyan beilleszkednem. Már nem tudom felidézni, hogyan fogalmazódott meg bennem a gondolat, de kitaláltam, hogy egy borkóstolóra sütök egy kenyeret. Nagy sikere volt, így egyre többet sütöttem, egészen addig, amíg saját pékséget nem nyitottam, ami eleinte egyáltalán nem volt tervben. Elindultam ezen a teljesen ismeretlen úton, mert úgy éreztem, hogy minden helyzetben ehhez kapok ösztönzést, támogatást. Eredetileg ének-zene tanár, karvezetés diplomám van. Tanítottam hobbiként gyerekeket, illetve egy kulturális médiacégnél dolgoztam szervezőként, majd operatív igazgatóként, a gasztronómia világát nem ismertem.

Mennyire ijesztett meg, hogy a végzettséged dacára egy teljesen másik területen kell helytállnod?

Nagyon furcsa volt először, de egyáltalán nem rémültem meg. Adódott egy teljesen új élethelyzet, amelyben fel kellett találnom magamat. A kenyérsütésben találtam meg azt, ami nekem és másoknak is örömet okoz. Úgy érzem, hozzáadok ahhoz a vidékhez, amibe belecsöppentem.

Milyen példaképek állnak előtted? Kikre nézel fel?

A legelején nem voltak példaképeim, de miután belemerültem a kenyérsütés rejtelmeibe, időről időre felfigyeltem egy-egy mesterre, akinek a tudása inspirálóan hatott rám. Akik az elmúlt szűk 10 évben természetes kovásszal sütik a kenyeret és belevágtak egy ilyen vállalkozásba, mind a példaképeim. Elképesztő kitartás, alázat és szenvedély van a munkájukban. Ha egy valakit kellene kiemelnem, nagy bajban lennék. Sok remek pék van, mindenki finom kenyeret süt, és szerintem kölcsönösen tiszteljük és inspiráljuk egymást. Én például Juhász Misinél ettem először olyan kenyeret, ami különösen ízlett és nagy hatással volt rám.

Mivel egy új szakmába kóstoltál bele, biztosan akadtak a sikerek mellett kudarcélmények is. Mi tartott a pályán?

Két dolog adott erőt. Az egyik, hogy van egy ösztönös érzékem a kenyérsütéshez, ami nagyon sokat segít. A másik, hogy olyan támogató környezetem van, akik folyamatosan megerősítenek abban, hogy a helyemen vagyok. Öt éve csinálom, vannak nehézségeim, ami szerintem természetes, hiszen egy új szakmát tanulok éppen. Egy eset volt, amikor egy valakitől határozottan negatív energiát kaptam, amit támadásként és igen nehezen éltem meg. Azonnal magamban kerestem a hibát, felmerült bennem az is, hogy rossz, amit csinálok. Ebben a helyzetben a körülöttem lévő szeretteim, barátaim nyújtottak nagy segítséget, kirángattak ebből a rossz érzésből. Az elém gördített akadályokat félkézzel hajigálták el az utamból. Semmihez sem hasonlítható hely ez a Szent György-hegy, mert teljesen földrajzi alapon szerveződött egy nagyon összetartó kis közösség, akikkel kölcsönösen inspiráljuk és támogatjuk egymást.

Mi a titkod, hogyan lehet újrakezdeni és sikerre vinni egy vállalkozást, ha korábban teljesen másik területen dolgozott valaki?

Nagyon nehéz tanácsot adni, mert mindenki a saját képességeivel és eszközeivel tud boldogulni. Mondhatnék olyan tanácsot, ami nagyon jól hangzik, de nem biztos, hogy az mindenkinek az életébe beépíthető. Nekem könnyű dolgom volt, mert nem tartoztam felelősséggel senkinek. Ami szerintem fontos, hogy az ember szeresse, amit csinál. Talán ez az egyetlen általános bíztatás, amit mindenki magáénak érezhet. Ha öröm van, áldás van az úton és idővel megmutatkozik a siker.

Mit szóltál ahhoz, hogy idén jelölt lettél az Inspiráló Nők-díjátadó gáláján?

Nagyon meglepődtem, az ember az ilyen helyzeteket először fel sem tudja fogni, el sem hiszi. Megtisztelőnek érzem, főleg azért, mert én vidéken vagyok, kimaradok a főváros forgatagából. Jó érzés látni, hogy messzire eljut a hírünk. A jelölés pedig úgy érzem nemcsak nekem jó, hanem a többi szorgos környékbelinek, akikkel együtt dolgozunk a Szent György-hegyen.

SZAVAZZ KOVÁCS BEÁTÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 5-én, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó és fotók: Búzalelke Facebook

Oldalak

Szólj hozzá Te is!