Lifestyle

Mert nagyot álmodni - A nő, aki létrehozta Budapest első csomagolásmentes boltját

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Sipos Melindával beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb vállalkozó kategóriában várja a közönség szavazatait.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2019. március 21-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors

Ismerd meg a jelölteket! - Sipos Melinda

A Leginspirálóbb vállalkozó kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, köztük Sipos Melindát, a Ligeti Bolt, a főváros első csomagolásmentes élelmiszerboltjának megálmodóját. A 2018-ban indított kezdeményezéssel egy régi álma válhatott valóra, hiszen tudatos vásárlóként ő maga is hosszú évek óta környezetkímélően, felelősségteljesen próbált élni. A bolt lényege, hogy a vásárlók úgy juthatnak alapvető élelmiszerekhez, hogy a csomagolásukkal nem terhelik a környezetet: mindenki a maga szükségletének megfelelő mennyiségben vásárolhat és töltheti meg vászonzsákját, üvegét vagy más tartós tárolóját a termékekből. A zero waste mozgalom egyik jeles képviselője, Bea Johnson döbbentette rá arra, hogy nincs idő tovább a tétlenkedésre, a környezet megóvásáért mindenkinek tennie kell. Melinda belevágott a projektbe, ami hamar felkeltette az emberek érdeklődését, ma, egy évvel később pedig már a második boltját készült megnyitni.

Hogyan jutott el a tervektől a megvalósításig a Ligeti Bolt projektje?

Néha én magam is elgondolkozom azon, hogy mi adta meg a kezdő lépést, hogy belevágjak abba, hogy megvalósítsam az ötletem. 2016 elején láttam egy előadást Bea Johnsonnal, a zero waste mozgalom egyik nagy képviselőjével, aminek a hatására elgondolkodtam azon, hogyan tudnám minimálisra csökkenteni a saját háztartásunkban keletkezett hulladék mennyiségét, aztán hirtelen rájöttem, hogy tulajdonképpen én magam is elindíthatnék egy ilyen kezdeményezést. 2018. márciusiában, amikor megnyitottam a budapesti üzletet, még tele voltam kétségekkel, hogy vajon lesz-e elég vásárlónk, van-e egyáltalán igény egy ilyen boltra? Szerencsére őszre elmúltak a félelmeim, mert azt láttuk, hogy lassan ki fogjuk nőni az üzletet. Már tavaly előkészíthettük a második bolt nyitását a budai oldalon.

Mit szólt a környezeted, amikor belevágtál a vállalkozásba?

Mindenki támogatott, de azért szkeptikusak voltak az elején. Az első boltot Piliscsabán nyitottam meg, de sajnos ott nem lett olyan sikeres, hogy érdemes legyen működtetni. Nem szerettem volna az álmom feladni, ezért úgy döntöttem, hogy Budapestre költöztetem az üzletet. Úgy éreztem, adni kell még egy esélyt a dolognak, ha nem működik a fővárosban sem, akkor lelkiismeret furdalás nélkül állhatok ki a dologból. Szerencsére bejött a számításom, működik, így már sem bennem, sem a családban, barátokban nincsenek kételyek.

Azon túl, hogy egy sikeres vállalkozássá nőtte ki magát a csomagolásmentes bolt, mi motivál a mindennapi munkád során?

Nagyon jó érzés, hogy hasznosnak érezhetem, amit csinálok. Jó érzés, hogy segíthetek másoknak abban, hogy jó minőségű termékeket fogyaszthatnak, hogy lelkes és segítőkész eladókat alkalmazhatok, akiktől szívesen vásárolnak az emberek, nem beszélve a fő célról, hogy óvjuk a környezetünket a felesleges hulladékoktól. Egyre nagyobb híre megy a boltnak és így több projekt és feladat is adódik, amik mind nagyon nemes ügyeket szolgálnak, ezért tényleg minden egyes nap van valami olyan újdonság, ami frissen tartja bennem a lelkesedést.

Érezted már azt, hogy a saját sikereid hatással lehetnek másokra?

Mindenképpen. Olyan típusú ember vagyok, aki nagyon tud lelkesedni, de lelkesíteni is. Jó érzés, hogy ez hat az emberekre. Azt hiszem ezt például az is jól mutatja, hogy heti szinten keresnek meg a vidéki nagyvárosokból, hogy szeretnének a miénkhez hasonló, csomagolásmentes üzletet nyitni. Szerintem az nem egy hétköznapi dolog, hogy valaki szeretne alapítani egy vállalkozást és megkeres egy már jól működő, hasonló céget, hogy árulja már el, hogy csinálta?

A szakmai sikereken túl mire vagy még büszke?

Nagyon boldog vagyok, hogy én egy olyan dologgal foglalkozhatok az időm nagy részében, ami örömet okoz számomra. Ez az érzés kihat az életem minden területére. Hozzáteszem, hogy amelett, hogy egy fejlődő vállalkozást vezetek, édesanya is vagyok. Számomra a család mindig első helyen áll és elképzelhetetlen lenne az számomra, hogy ne én vigyem el reggel és hozzam el délután az iskolából a gyerekemet. Ebből nem engedek. Úgy szervezem és oldom meg a munkaügyeket, hogy az ne menjen a családi életünk rovására.

Mit szóltál, amikor kiderült, hogy jelöltek a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díjára?

Az a helyzet, hogy nagyon meglepődtem. Sikeres a vállalkozás és fejlődünk, egyre többen ismerik és rokonszenveznek velünk, de a vállalkozók világában az számít sikerenek, ahol a számok is ezt mutatják. Nekünk egyelőre még nincsenek akkora volumenű bevételeink, de ennek ellenére is nagyon jól eső érzés, hogy bekerülhettem egy ilyen kategóriába jelöltként. Nem olyan régen jelölték a boltot a Highlights of Hungary-re, ahol egyébként helyezést is elértünk. Nyilván nagyon imponáló dolog, ha jelölik az embert valamilyen díjra, de bevallom, mindig tartottam egy kicsit attól, ha nagy nyilvánosság előtt kellett beszélnem, ezért nem fogok akkor sem nagyon elszomorodni, ha a jelölésből nem lesz esetleg díj.

SZAVAZZ MELINDÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 21-i Femcafe Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Jeremy Irons kisebbik fia, Max pont olyan megnyerő és sármos, mint világhírű édesapja.
Fashion&Beauty
Mióta a brit királyi család tagja, Katalin hercegnének rengeteg szabályt kell betartania – a lista pedig nemrég egy újabb kiegészítéssel bővült.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.