„Nem vagyok elég jó” avagy az imposztor szindróma – de mit tehetsz ellene?

Gondoltad már valaha életben, hogy nem vagy elég jó? Érezted már azt, hogy vagy nem vagy képes egy adott dologra? Ha igen, akkor jó eséllyel imposztor szindrómád van! Mutatjuk, hogy miről is van szó pontosan és mit tehetsz ellene.

Imposztor szindróma

Az élet tele van kihívásokkal, de sokat elárul rólunk az, ahogyan megpróbálunk megküzdeni azokkal. Előfordulhat, hogy közben egy belső hang azt mondja: „nem vagy képes rá!” Ha valaha is érezted így magad, akkor jó eséllyel imposztor szindrómád van. Az ilyen ember nem hisz magában, és folyton megkérdőjelezi, hogy valóban megérdemli-e azt, amit elért. Azaz gyakran valamiféle csalónak, imposztornak gondolja magát, és úgy érzi, csak idő kérdése, hogy lelepleződjön. De ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül! A statisztikák szerint az emberek 70%-a érzett már így élete során.

Egy belső hang azt mondja neked: „Nem vagy elég jó, nem vagy méltó másokhoz”. Ez a könyörtelen hang addig erősíti benned a szorongást, míg végül te is elhiszed, hogy amit mond, az úgy van. Azonban az egyetlen hibád, hogy azt hiszed, hogy ez a te hangod, holott valójában az imposztoré. Ilyenkor a teljesítményedet kizárólag a szerencsének vagy mások segítségének tulajdonítod. Azt is érezheted, hogy amit elértél, az nem olyan nagy dolog, és mások sokkal sikeresebbek lettek volna.

Fotó: 123rf.com

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak