Ikonikussá vált fogyókúrák - A kilencven napos diéta

Mióta a vékony derék és a lapos has a divat, számtalan fogyókúrás recept került a piacra. Vannak köztük ikonikussá vált diéták, melyek a hírnevüket a hosszúságukról, egyhangúságukról, sikerességükről vagy éppen a hasztalanságukról kapták. Sorozatunkban elsőként a kilencven napos diétát vesszük alaposabban szemügyre.

Kilencven napos diéta, „amitől megváltozol” - tartozik hozzá a mondás. Ez egy hosszadalmas, de sikeresnek mondható diéta, ennek az az oka, hogy tápanyagokban gazdag, betartható étrend tartozik hozzá. Kilencven nap alatt 15-20 kilogramm mínuszt ígér nagy túlsúlynál, ami a diéta abbahagyásánál nem jön vissza.

A fogyókúra lényege a szétválasztás, tehát a gyomorba mindig csak egy típusú táplálék jut, így sokkal könnyebb az étel lebontása. Fontos kritérium, hogy a napok sorrendjét be kell tartani, ami a fehérjenappal indul, ezt követi a keményítőnap, majd szénhidrátnap és végül gyümölcsnap, majd ezután kezdődik előröl a fehérjékkel.

Így követi a négy nap folyamatosan egymást 90 napon keresztül vagy amíg el nem érjük a kívánt végeredményt. Mert hogy nem muszáj végigcsinálni a három hónapnyi fogyókúrát, a kívánt eredménynél meg is állhatunk. Még fontos ennél a diétánál, hogy havonta egyszer víznapot kell tartani, ami a gyümölcsnap - tehát a négyes ciklus - után következik. A tea és a kávé természetesen cukor nélkül korlátlan mennyiségben fogyasztható.

A reggeli minden nap gyümölcs, esetleg gyümölcslé hozzáadott cukor nélkül. A gyümölcs - ha megéheznének - a délelőtt folyamán is nyugodtan fogyasztható, viszont ebéd előtti egy másfél órával már nem.

Fehérjenap
Ebédre főtt vagy sült húst- elsősorban csirkét - ajánlatos választani, esetleg halat, részesítsük előnyben a tojást, sajtot, valamint a joghurtot, egészen nyugodtan választhatsz gyümölcsöset, de figyelj oda, hogy ne legyen benne hozzáadott cukor. Ez összesen 20 dkg lehet. A diéta megengedi, hogy egy szelet kenyeret is együnk, de ha gyorsítani akarunk az eredményen, akkor inkább hagyjuk el. Ebéd után 2-3 dl zöldséglevest kell inni, természetesen tészta nélkül. Tejet, sajtot szigorúan csak ezen a napon szabad fogyasztani. Vacsorára ugyanazt ehetjük, mint ebédre, csak kisebb mennyiségben, de a levest hagyjuk ki.

Keményítőnap
Válasszunk hüvelyes zöldséget, tehát például babot, borsót, zöldbabot, lencsét vagy olyan gyökereket, mint a sárgarépa, a fehérrépa, a zeller vagy a burgonya. Ezeket egészen nyugodtan süthetjük, főzhetjük. Ízesítsük sóval, ételízesítővel, paradicsommal. A vacsora itt is ugyanaz lehet, mint az ebéd, csak sokkal kisebb mennyiségben.

Szénhidrátnap
Ha már ki vagyunk éhezve a tésztára, akkor ez a mi napunk! Kicsit olyan érzést kelt, mintha lazítottunk volna a fogyókúrán, ezért tekinthetünk rá úgy, mint egy szabadnap is. Hiszen itt egy kis édesség is megengedett, például egy kis fagyi vagy csokoládé.

Gyümölcsnap
Ennek a napnak a különlegessége, hogy nem kell visszafogni magunkat, ugyanis nincsen beszabályozva, hogy mennyi gyümölcsöt eszünk meg. Az a lényeg, hogy ne fogyasszunk mellé semmi egyebet. Vacsorára is ugyanez a koszt, a változatosság kedvéért az egész nap folyamán ehetünk diót, mogyorót, mandulát de összesen csak egy maréknyit.

Mire figyelj oda, ha ezt a diétát választod?
Ha befejezted a fogyókúrát, visszatérhetsz a régi étrendedhez, csupán annyi a feltétel, hogy még kilencven napig reggelire maximum gyümölcsöt fogyaszthatunk. A diéta alatt nagyon figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, minél több, annál jobb alapon ajánlott a napi három liter nem cukrozott ital, a legjobb a víz.

Oldalak

Sztárok
Árpa Attilára ismét rátalált a szerelem, valamint a boldogság. Ráadásul az is lelepleződött, hogy egy korábbi barátnőjével békült ki.
Lifestyle
A halálos betegségben szenvedő egykori ügyvéd állapota drasztikusan romlik, Karsai Dániel mégsem gondol arra, hogy feladja a küzdelmet.
Utazás
Nem árt képben lenni, hogy milyen változások vannak a Balatonnál. Bár most még túl kell lendülnünk egy hidegfronton, de utána indul lassan a szezon.