Külön nevelkedtek az ikerlányok, felnőttkorukra jelentős IQ-különbség alakult ki közöttük

Az ikerlányok egyike Amerikában, a másik Koreában nőtt fel. Felnőttként találkoztak újra, ekkor vizsgálták meg a kettejük között kialakult különbségeket.

Genetika vagy nevelés?

Régóta foglalkoztatja a tudományt és a közvéleményt egyaránt egy máig megválaszolatlan kérdés, mégpedig hogy mi alakítja inkább az ember személyiségét: a genetika vagy a környezeti hatások? Vagyis hogy az van rá nagyobb hatással, amit a szüleitől örököl, vagy az, ami a születése után történik vele. A kérdést legjobban egypetéjű ikerpárokon keresztül lehetne vizsgálni, akiknek a genetikájuk azonos, de más körülmények között nőnek fel, vagyis a személyiségeikben mutatkozó különbségeket kizárólag külső hatások okozzák. Amennyiben jelentős különbségek alakulnak ki köztük, úgy a külső hatások fontosabbak, ha azonban nem különböznek egymástól annyira, akkor a genetika a mérvadó.

Egy ilyen kísérlet azonban – tekintve, hogy az ikrek rendszerint együtt nőnek fel – meglehetősen etikátlan lenne. Semmilyen kutatás érdekében nem lehet erkölcsileg megmagyarázni egy ikerpár szétválasztását a születésük pillanatában, majd az egyiküket szerető, jómódú családban elhelyezni, a másikat pedig egy nyomornegyedben. Mindezt annak érdekében, hogy kiderítsük, hogy mi lesz belőlük, ha felnőnek. Mivel ez a kutatás teljességgel kivitelezhetetlen, ezért jelentett a kutatók számára óriási lehetőséget, amikor egy kétévesen elszakadt ikerpár újra egymásra talált – írja a 24.hu pszichológiai szakfolyóiratra hivatkozva.

Az említett dél-koreai ikerpár egyik tagja 1974-ben, kétévesen veszett el egy szöuli piacon. A családja sokáig kereste a kislányt, ahogyan a hatóságok is próbáltak a szülők nyomára bukkanni, de egyik fél sem járt sikerrel. Az elveszett kislányt végül háromévesen az Egyesült Államokba adták örökbe, egy gyermektelen párnak. A lányok 2020-ban találkoztak újra, majd egy tudományos kutatás alanyai lettek.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2