Igazán veszélyes hely a kanapénk!

Az elmúlt pár hétben több kutatás is napvilágot látott, amely az ülő életmód káros hatásait vizsgálta.

Az egyik legfrissebb vizsgálat szerint, a képernyők előtt töltött időtartam már olyan nagy az átlagember életében, hogy az már visszafordíthatatlan változásokat indít el az ember szervezetében. Sajnos ezt már a rendszeres edzés, mozgás sem képes ellensúlyozni.
 

Egy angliai kutató csoport 4512 középkorú férfi állapotát követték nyomon négy éven keresztül. Ez alatt az idő alatt 325-en hunytak el, és összesen 215 szív- és érrendszert érintő megbetegedés történt.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eredmények szerint, akik naponta kettő vagy annál is több órát töltöttek a képernyő előtt, azoknál több mint kétszer nagyobb volt a szívinfarktus és egyéb érrendszeri betegségek kockázata, mint azoknak, akik ennél kevesebbet tévéztek vagy szörföltek a neten.
 

Azok körében, akik már a négy órát is meghaladták és "pihentek" a tévé előtt, az elhalálozási kockázat 50 százalékkal megnőtt. Hiába töltöttek heti néhány órát mozgással, az nem tudta kompenzálni az ülő életmód káros hatásait.
.
A kutatás vezetője szerint ez az életmód befolyásolja a lipidek anyagcseréjét.
 

A rengeteg ülés jelentősen csökkenti egy fontos enzim, a lipoprotein lipáz aktivitását, amely a vérben keringő lipidek lebontásáért felelős. Az enzim alacsonyabb aktivitása miatt a vér koleszterin- és trigliceridszintje magasabb lesz, ami megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 

A kutatás szerint a sok ülésnek köszönhetően a vérben magasabb a gyulladást jelző C-reaktív protein fehérjék szintje is, ami azt jelenti, hogy a szervezet gyulladásos folyamatai tartósabban fennmaradnak mozgásszegény életmód esetén.

 

Oldalak

Utazás
A hét közepén ismét emelkedik majd a benzin nagykereskedelmi ára - írja friss közleményében a holtankoljak.hu.
Lifestyle
Minőségi és megfelelő mennyiségű alvásra mindannyiunknak szüksége van, sajnos viszont egyre többen küzdenek elalvási nehézségekkel. A jó hír viszont, hogy bizonyos esetekben saját magunkon is...
Sztárok
Nem titok többé: ez a 25 esztendős zenei előadó is csatlakozhat a 2024-es X-Faktor új mentorcsapatához.