A bor lesz az új diétás ital?

Eljött az idő, hogy a „tisztító” levek és a teák helyett a poharunkat vörösborral töltsük meg, ugyanis a tudósok szerint a szőlőből készült kiváló nedű fogyasztása hasznos lehet a hízással szemben. Tényleg így lenne?

Azt már biztosan tudjuk, hogy a bor kedvező hatást gyakorol a szervezetünkre, és segít megelőzni egyes betegségek kialakulását, de hogy még fogyaszt is? A kutatók szerint igen! A bizonyíték egy megfigyelésen alapszik: 13 év alatt közel 20ezer normál testsúlyú nőt figyeltek meg. Azok a hölgyek, akik naponta elfogyasztottak egy-két pohár vörösbort, az elhízásra 30 %-kal kevesebb esélyt mutattak, mint azok a társaik, akik nem ittak. Ez a bor antioxidáns tartalmának köszönhető, mely csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet. Emellett beindítja szervezetet és serkenti az anyagcserét is.

Az alkohol hőtermelést okoz, mely előidézi a kalóriaégetést, ez abban is megnyilvánulhat, hogy kipirul az arcunk. A tanulmány még azt is kimutatta, hogy azok a nők, akik mértékkel fogyasztottak alkoholt, kevesebbet ettek. A tudósok nem tudtak magyarázatot adni, arra, hogy miért fogyasztottak kevesebb ételt, de lehetségesnek tartják, hogy azért, mert miközben italukat kortyolgatják, lelassítanak, jobban odafigyelnek az étel és az ital zamatára.

Ha összesítjük a tényezőket, a bor csökkenti a kalória bevitelt, miközben testünk energiát éget el. A legkedvezőbb hatást akkor érhetjük el, ha jó minőségű, lehetőleg tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbort fogyasztunk. Mivel Magyarország híres a borvidékeiről, így nem kell messzire mennünk, ha igazán kiváló minőségre vágyunk, a legjobb, ha helyben kóstoljuk meg őket, és minél több helyet bejárunk. Viszont arra a kutatók külön felhívták a figyelmünket, hogy semmiképpen se helyettesítsük az ételt borral, ugyanis így a szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat. Az ideális napi bevitel 1-2 dl a nők számára, a férfiaknak pedig 2-3 dl.

Akármennyire is egészséges ital a bor, mértékletesen fogyasszuk, napi egy-két pohárnál ne igyunk többet belőle. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a túlzott alkoholfogyasztás súlyos problémákhoz vezethet, törekedjük az egészséges étrend kialakítására és mozogjunk rendszeresen.
 

Oldalak

Lifestyle
Természetesen ennek sem szabad bedőlni, és ismét csak az adatainkra utaznak a csalók Facebookon. Valóban vigyázzunk ezekkel a hirdetésekkel!
Lifestyle
A 43 éves komika eltökélte az életmódváltást, és céljától semmi sem tántoríthatta el.
Lifestyle
Milyen érzés a szex, pontosabban a behatolás férfi szemmel? 10 pasi válaszát olvashatod.