Az önbizalomgyilkos home office - az otthoni munka negatív hatásai

Több mint egy éve már, hogy az életünk felfordult, a normális kerékvágás megtört, sokan home office-ba kényszerültünk a járványhelyzet miatt. Lehet, hogy vannak az otthoni munkának pozitív hatásai, de számos negatív is előjön, köztük például mentális és lelki problémák. A következőkben Marozsák Szabolcs járja körül részletesebben a témát.

A női lelkekkel suttogó

Marozsák Szabolcs olyan bestseller kötetek szerzője, mint a Női önbizalom titkos tükre vagy az Új élet a szakítás után. Többszázezres Facebook és Insta követőtábora előtt már sok kérdésben bizonyított, ezért úgy gondoltuk, egy női magazin olvasói - a legégetőbb magánéleti, párkapcsolati és lelki kérdésekben - szeretik megtudni egy tapasztalt férfi gyakorlatias nézőpontját. Az önbecsülés javításával foglalkozó női önbizalomedző tapasztalatból tudja hogyan segíthet egy hölgynek a magabiztossága helyreállításában. Nincsenek előtte tabuk, elhallgatott témák. Saját módszert dolgozott ki, amit megismerhettek, ha követitek írásait itt a Femcafe.hu-n.

Ha pedig kérdésetek van, névvel, vagy név nélkül, tegyétek fel, de készüljetek fel a válaszra, mert Szabolcs könyörtelenül őszinte és lényegretörő!

Az önbizalomgyilkos home office

Bezártság, magány, nyomasztó hétköznapok – a világjárvány sok egyéb hatása mellett ezeket is magával hozta. Szokatlan, eddig ismeretlen helyzetbe kerültünk. Az otthonunk kellett megtestesítse a munkahelyünk mellett, a mozit, az éttermet… – de a végtelenségig sorolhatnám ezeket, hiszen tulajdonképpen az összes szabadidős tevékenységet ugyanarra a néhány négyzetméterre kellett beszorítanunk. Csak épp a társaság hiányzott mellőlünk.

A közösségi élet mindannyiunk alaphangulatát rombolta, miközben befolyással bírt a hölgyek nőiességére, annak megélésére, tehát az önbizalmukra is. Elkényelmesedés, mackónadrág, céltalanság – a határozott fellépést maximum a konyhában lehetett gyakorolni. És ha ennyi még nem lenne elég, azok a fránya karanténkilók is felszaladtak…

A szinglik a távmunka legfőbb áldozatai

A helyzet főként az egyedülálló nőket érintette rosszul, ugyanis ők voltak azok, akik végképp egyedüllétre voltak ítélve. Ismerkedésre, szórakozásra esélyük sem volt. Nem öltözhettek ki, úgysem találkoztak senkivel, nem mehettek sehova, hiszen nem is volt hova.

Kutatásokkal bizonyított, hogy a huzamosabb ideig egyedül lévő, a szociális kapcsolatokat, a személyes találkozókat nélkülöző személyek, önbizalomszintje meredek csökkenésnek indul. A magány hatására az élet minden területén, így a munkahelyen is rosszabb teljesítményt nyújtunk, ami csak tovább rombolja az amúgy is alacsony magabiztosságot. Most viszont kezd újra felpezsdülni az élet! Végre kiszabadulunk az otthonunk fogságából.

A nagyfokú felélénkülést személy szerint is tapasztalom, ugyanis az általam adminisztrált Barátnő pasizáshoz zárt Facebook-csoport – amely csak hölgy tagokkal rendelkezik – közel 3 000 aktív nővel rendelkezik, a beszélgetések mennyisége pedig napról-napra nagyobb rekordokat dönt.

Ki vagyunk éhezve az izgalmakra, a társasági életre

De a nyitás egyesekben épp akkora szorongást okozhat, mint a bezárás! Újra beszélni kell a munkatársakkal, újra közösségbe kell menni – azoknak az embereknek, azoknak a hölgyeknek is, akiknek időközben határozottságuk, önbizalmuk szertefoszlott. Az ingerszegény környezet, a lelassult tempó bedarált mindannyiunkat.

De hogyan, milyen módszerrel szedjük össze magunkat, ha eddig közel egy éven át el voltunk szakítva a külvilágtól?

Foglalkozzunk a mentális egészségünkkel!

Az elveszett önbizalom igenis visszaállítható és visszatérhetünk a régi, jól működő életünkhöz. De ne várjuk a csodát, ez nem megy magától! Ha nem foglalkozunk a problémával, belekerülhetünk egy olyan örvénybe, amelyből rendkívül nehéz kikeveredni. Hosszútávon semmi nem fog elégedetté tenni bennünket, ha nem teszünk valamit saját magunk, boldogságunk irányába.

A reális önértékelés szükséges ahhoz, hogy ne vesszünk el, amikor kimozdulunk a komfortzónánkból. Önbizalom kell, hogy elhiggyük magunkról, hogy a mindennapokban helyt tudunk állni. És ha elhisszük, akadályok már nem gördülhetnek elénk. A magabiztosságot fokozatosan építgetni, fejleszteni kell. Ez nem mindig megy könnyen, de a megfelelő segítséggel semmi sem lehetetlen!

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak