Hihetetlen sztorik az előző tokiói olimpiáról, ami kétségtelenül bevonult a történelembe

Nem ez az első alkalom, hogy Tokióban rendezik meg az olimpiát, évtizedekkel ezelőtt egyszer már adott otthont a japán főváros az ötkarikás játékoknak. Cikkünkben ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány érdekes sztorit – múltidézésre fel!

Érdekességek az első tokiói olimpiáról

Nagy nehezen, egy év halasztással pár napon belül kezdődik a 2020-as évi nyári olimpiai játékok, a modern kori olimpiák sorában a 32. Ezennel a japán főváros, Tokió ad otthont az ötkarikás játékoknak, az ázsiai országok közül egyedüliként második alkalommal, ugyanis nem ez az első alkalom, hogy megkapták ezt a megtisztelő feladatot. 1964-ben október 10. és 24. között szintén itt zajlott a 18. nyári olimpia, ami számos tekintetben eltért a korábbiaktól, ezért még most is igencsak jelentősnek számít történelmi szempontból.

Majdnem 57 évvel ezelőtt Tokió volt az első nem nyugati város, ami megrendezhette az olimpiát, de valójában nem ez volt az első alkalom, hogy elnyerték a rendezés jogát. 1934-ben már egyszer kiválasztották az 1940-ben esedékes játékok rendezőjének, de a történelem végül közbeszólt: amikor Japán 1937-ben megtámadta Kínát, inkább a hadügyekre akart koncentrálni az ország, ezért visszaléptek, és Helsinki ugrott be helyettük, mint szervező. Végül a második világháború miatt ez az olimpia teljesen el is maradt.

Amikor 1959-ben végre újra lehetőséget kapott Tokió, óriási projektbe kezdett a város: 10 ezer új iroda- és lakóépületet húztak fel a számos új, ötcsillagos szálloda mellett, autópályákat és metróvonalakat építettek ki, és ekkor épült ki a japán nagysebességű vasúthálózat első vonala is Tokió és Oszaka között. A szennyvízrendszert modernizálták, ekkor vezették be az angolvécét a fővárosban.

Lapozz további érdekességekért!

Oldalak