Ilyen hatással volt a pandémia a házasságkötések és gyerekszületések számára Magyarországon

Az egyik szám kimagasló, a másik viszont elmaradt a várttól.

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek ennyi házasságot

Bár a járványügyi korlátozások miatt rengeteg lagzi elmaradt az utóbbi hónapokban, úgy látszik, ez sem szegte a házasodni készülők kedvét, ugyanis az esküvők száma igencsak megszaporodott 2020-ban. 1986 óta nem kötöttek annyian házasságot, mint tavaly – írja a HVG.hu.

A tavalyi házasságkötések számának növekedése azonban nem hozta magával a termékenység növekedését, a várt karanténbaba-boom elmaradt. Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Intézetének demográfusa szerint az előzetes adatokból úgy látszik, hogy „a koronavírus-járvány kitörése és az ezt követő korlátozások tavaszi bevezetése után kilenc–tíz hónappal kevesebb gyerek születik, mint korábban. 2020 decemberében 7,9 százalékkal kevesebb újszülöttet regisztráltak, mint egy évvel ezelőtt” – mondta el a szakember. A termékenységi arányszám tavaly 25 éves csúcson volt, ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő az élete folyamán átlagosan 1,55 gyereket vállalna, ezzel pedig még mindig el vagyunk maradva a kormány által vágyott 2–2,1-es arányszámtól.

Ráadásul a járvánnyal együtt járó gazdasági válság nincs jó hatással a gyerekvállalásra, és hiába a bőkezű családtámogatások, egy krízis mindig rosszat tesz a termékenységnek. A legideálisabb esetben is 2-3 év múlva jöhetnének az „elmaradt gyerekek”, de bele kell kalkulálni, hogy a járvány miatt tavaly elhalasztott egészségügyi ellátások is negatív irányba befolyásolták a családtervezést.

Hatalmas áttörés az, ami ma az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékén és Klinikáján történt, az Üllői Campuson ugyanis olyan berendezést avattak fel, amelyből a világon csak négy másik található.

Fotó: Andreas Wohlfahrt / Pexels; leadfotó: Emma Bauso / Pexels

Oldalak

Szólj hozzá Te is!