Ötévnyi házimunka kifizetésére kötelezte a bíróság a válófélben lévő férfit

Az asszony kárpótlást kap a házasság ideje alatt végzett házimunkáért, az ítélet precedensértékű.

Történelmi döntést hozott a bíróság

Mérföldkőnek számít az az ítélet, amit egy pekingi bíróság hozott meg egy válóper során. Az ítélőszék arra kötelezte a páros férfi tagját, hogy a közös tulajdon felén és a havi tartásdíjon felül visszamenőleg fizesse ki volt feleségének az öt éves házasságuk alatt elvégzett házimunkáért járó díjat. A kárpótlás összegét 50 ezer jüanban, vagyis átszámítva csaknem 2,2 millió forintban állapították meg.

A 2015-ben kötött házasság felbontását a férj kezdeményezte, a feleség először vonakodott a válástól, majd kihasználta az új kínai polgári törvénykönyv erre vonatkozó passzusa nyújtotta lehetőséget, ami csak a múlt hónapban lépett életbe. Elmondása szerint a férfi házasságuk alatt semmiféle házimunkát nem vállat, és a gyerekük gondozásából sem vette ki a részét.

A házimunka is munka

A döntés heves vitákat váltott ki, a többség szerint ugyanis lehetetlen pénzbeli értékben mérni a házimunkát, amit nagyrészt egyébként a nők végeznek. A megítélt összeget túl kevésnek tartják az ötévnyi házimunkáért.

A legfejlettebb államokat tömörítő OECD úgy számol, hogy Kínában a nők átlagosan két és félszer annyi időt töltenek naponta fizetés nélküli házimunkával, mint a férfiak. Ráadásul a koronavírus-járvány alatti otthoni oktatás, home office és a sok családot érintő munkaerőpiaci felfordulás miatt rengeteg családban növekedett a házimunkával töltött idő. Az ENSZ tavalyi globális, összesen 38 ország adatain alapuló kutatása azt mutatja, a járvány következtében kialakult új helyzet nemhogy egyenlőbbé tette volna a reproduktív munkák eloszlását a nemek között, hanem inkább tovább rontott rajta.

Fotó: Karolina Grabowska / Pexels; leadfotó: cottonbro / Pexels

Oldalak