Lifestyle

Hamarosan már egy új, alternatív avokádóval találkozhatunk a boltokban?

Alternatív avokádó segítheti a bolygót.

Egy avokádó, ami nem terheli a környezetet

Avokádó alternatívát fejlesztett ki a Londoni Művészeti Egyetem nemrég végzett diákja, Arina Shokouhi egy fenntarthatóbb jövő érdekében. Az Ecovado névre keresztelt „avokádót” ugyanis azért hozta létre, hogy a környezettudatos fogyasztók is lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhessék az eredeti gyümölcs zamatát – írta meg az Origo a Food Matters nyomán

Shokouhi szerint az avokádó „modernkori kulturális ikonná” vált. Termesztése azonban hihetetlenül energia- és erőforrás-igényes élelmiszer. Minden egyes avokádó termesztéséhez 320 liter vízre van szükség, és csak bizonyos éghajlaton termeszthető. A globális kereslet kielégítése érdekében a gyümölcsöt gyakran ültetvényszerű, monokultúrás gazdaságokban termesztik, amelyek az erdőirtást és a biológiai sokféleség károsodását idézik elő.

Ráadásul, bár az avokádót világszerte széles körben exportálják, közismerten nehéz szállítani, mivel az avokádó nagyon érzékeny. Sokan megsérülnek a szállítás során, és soha nem kerülnek a szupermarketek polcaira.

A Shokouhi – aki ezeket a problémákat úgy akarta megoldani, hogy közben a fogyasztóknak megmaradjon a szeretett gyümölcs íze – Jack Wallman élelmiszertudóssal, a Nottinghami Egyetem Élelmiszeripari Innovációs Központjának munkatársával együttműködve készítette el az Ecovadót.

Na de miből is áll az Ecovado

Az Ecovado elsődleges összetevői a lóbab, a mogyoró, az alma és a repceolaj. Azért választották ezeket az összetevőket mások helyett – például olívaolaj helyett repceolajat –, mert ezek mindegyike könnyen termeszthető és megtalálható Nagy-Britanniában, így a hagyományos avokádónál lényegesen kisebb környezeti terheléssel járnak.

A gyümölcsöt viaszból készült héj és a szokásos avokádómag helyett egy egész dió teszi teljessé.

Bár az Ecovado ezen verziója brit alapanyagokat használ, a jövőbeli változatok receptjei a termesztés és fogyasztás helyére szabottak lehetnek.

„Az Ecovado egy olyan utánzat, amely a valóságot próbálja javítani, nem pedig pusztán reprodukálni. És remélhetőleg még a legérzékenyebb hipszter ízlelőbimbókat is becsapja majd”

– tette hozzá a feltaláló.

Van, hogy reggel még fáradtabbnak és fásultabbnak érzed magát, mint tegnap este, mikor lefeküdtél aludni?

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A Napoletana 1963. augusztusában nyitotta meg kapuit a Váci utca 16-ban, az egykori Fontana üzletház helyén. Akkor viszont még nem igazán tudtuk, mi is az az eredeti olasz gasztronómia!
Sztárok
Nagyon sokáig találgatták, hogy Curtis vajon az RTL, vagy a TV2 képernyőjén fog-e feltűnni. A rapper teljes őszinteséggel nyílt meg a témában.
Lifestyle
Az internetes bűnözők meg tudják lovagolni a különböző csaláshullámokat, hogy be tudjanak húzni a csőbe. Még egy OTP-s bankleállásnál is fokozottan oda kell figyelnünk.