Lifestyle

Szerdán újabb veszélyhelyzet lépett életbe Magyarországon

Orbán Viktor kedden az Alaptörvény 10. módosításának elfogadása után jelentette be, hogy háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány. Éjfélkor hatályba is lépett a jogszabály.

Háborús veszélyhelyzetet hirdettek hazánkban

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban. „A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét” – fogalmazott a kormányfő keddi bejelentkezésében.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. „Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség, a kormány ezért az alaptörvényben biztosított jogával élve kedd éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat.

Az Alaptörvény-módosításról a veszélyhelyzetről szóló rendelet egyaránt 23 óra körül jelent meg hivatalosan a Magyar Közlöny internetes oldalán. A veszélyhelyzet rendeleti kormányzásra ad lehetőséget a kabinet számára, amely – akárcsak az alkotmánymódosítás – a menekültek gördülékenyebb ellátására, illetve a külső okokkal magyarázható gazdasági visszaesés elkerülésére hivatkozva tette meg ezt a lépést – írja a hvg.hu.

A kormány egy másik rendeletben szentesítette azt is, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet június 1-jén ér véget. Szerdán várható a háborús veszélyhelyzettel kapcsolatos első döntések bejelentése.

Legalább 18 diák és egy tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt – jelentette az amerikai sajtó a Texas állambeli közbiztonsági hivatal tájékoztatására hivatkozva.

Leadfotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Egészséged szempontjából rossz vége is lehet annak, ha lefagyasztod ezeket az élelmiszereket.
Fashion&Beauty
Igazán vadító estélyiben jelent meg Ördög Nóra a a Budapest Central European Fashion Week-en, ahova kislánya, Mici is vele tartott.
Sztárok
Szujó Zoltán nagyon ritkán enged betekintést a magánéletébe, most azonban megosztott egy fotót feleségével, Adriennel.