Lifestyle

Gyerekként utáltál ételeket, amiket most imádsz? Ez a jelenség áll a hátterében

Mitől lett hirtelen finom a brokkoli és a spenót? Nem, ennek semmi köze a felnőtté váláshoz, ennél sokkal egyszerűbb a válasz.

A zöldség mégis…finom?

Most őszintén, ki nem vitatkozott soha a szüleivel ebédnél, ha spenót, sóska, tökfőzelék vagy ne adj Isten brokkoli került a tányérra? A „nem ízlik” válasz valahogy sosem volt elegendő arra, hogy megússzuk a zöldségek elfogyasztását, így hát nem csoda, ha pár évvel később meglepődve tapasztaljuk, hogy legszívesebben tonnaszámra falnánk ezeket. Mi változott? Nos, nem mi lettünk érettebbek, csupán az ízlelőbimbóink születtek újjá. Részletek a galériában!

Az ízlelőbimbók a hiedelemmel ellentétben nemcsak a nyelvünkön vannak, de a szájunkon is, szabad szemmel láthatatlanok és mintegy 50-100 sejtecskéből állnak. Mikor az étel feloldódik a nyálban, a bimbók receptorai beindulnak, és üzeneteket közvetítenek az agy felé az érzékelt ételről. Mint kiderült, az ízlelőbimbók néhány hetente elhalnak és újraszületnek - a regenerálódásuk attól is függ, hogy a nyelv mely részén foglalnak helyet - és könnyen megeshet, hogy új ízekre fejlesztik ki receptoraikat.
Kattints a további képekért!

Benned is felmerült már a kérdés, hogy miért nem mosolyoghatunk az útlevél, személyi igazolvány vagy jogosítvány képeinken? Íme, a hivatalos indoklás!

Leadfotó: 123rf.com, Forrás

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Ránija legidősebb gyermeke, Hussein herceg tavaly júniusban vette feleségül Rajwa Al Saifot, aki épp a minap töltötte be 30. életévét, a nagy nap alkalmából pedig két friss képet is megosztottak a...
Lifestyle
Sztárok
Michelle a természetes öregedés híve, így smink nélküli arcát is bátran megmutatja követőinek, ám a minap teljes pompájában ragyogott a vörös szőnyegen, a rajongók pedig csak ámultak azon, hogy fest...