Élet a Black Friday után: az Adakozó Keddet még jobban fogod élvezni!

Alig négy nappal a - sokaknak szó szerint és átvitt értelemben is őrületes - Black Friday után újabb jeles napot véshetünk a naptárba, ami végre nem a vásárlásról, hanem az adományozásról, a jótékonyságról szól. Ha te is szívesen csatlakoznál november 30-án a Giving Tuesday világméretű mozgalmához, de bizonytalan vagy benne, hogyan csináld, most segítünk!

Giving Tuesday

Az Adakozó Kedd - nemzetközi nevén Giving Tuesday - egy olyan világméretű mozgalom,
aminek célja, hogy legyen egy nap, amikor végre minden az adományozásról, a jótékony
cselekedetekről és ezek ünnepléséről szól. A kezdeményezést a Black Friday ellensúlyozására hívták életre az Egyesült Államokban, hogy az embereket a nagy vásárlások időszakában arra buzdítsák, egy kicsit jobban figyeljenek egymásra, az elesettekre, a hátrányos körülmények között élőkre, és adományaikkal másoknak is segítsenek, örömet okozzanak.

E kapcsán segíthetünk akár egy menhelynek, vagy a barátainkkal karöltve szemetet szedhetünk az erdőben, de ha már csak a szomszéd nénit megkérdezzük, van-e valamire szüksége a boltból, akkor is tettünk valamit egy embertársunkért. Persze anyagi értelemben is adakozhatunk különböző felhívásokra: Magyarországon is minden évben sok-sok millió forint gyűlik össze csak ezen a napon jótékony célokra, és sok ezer ember végez önkéntes tevékenységet is. A mozgalomhoz civil szervezetek, vállalatok és magánemberek egyaránt csatlakozhatnak. Jól hangzik, igaz? Ráadásul csak egy pár kattintás.

Giving Tuesday

Segítünk, hogy csináld

Te is szívesen segítenél, de nem tudod, hol kezdd? A mozgalom hivatalos magyarországi nagykövete a NIOK Alapítvány, aki többek között ennek érdekében is működteti a többféle adománygyűjtési lehetőséget is biztosító adjukossze.hu oldalt, ahol számos jó ügy mellé állhatsz akár konkrét szervezetre keresve, vagy a szívedhez közel álló témakörök között válogatva. Kedvcsinálónak íme néhány példa:

Állatvédelem

Szívügyed az állatok megsegítése? Az oldalon olyan országosan ismert, és kisebb helyi szervezeteknek is adományozhatsz, akik az állatok mentésére, ápolására, jobb életkörülmények biztosítására tették fel a mindennapjaikat. Legyen szó madármentésről, menhelybővítésről, vagy éppen a csimpánzok élőhelyének megóvásáról, minden forint jó helyre kerül.

Szociális ügyek

Szívesen segítenél elesett embertársaidon? Itt a remek lehetőség! Az otthontalanok életkörülményeinek jobbá tételétől kezdve a fogyatékossággal élők minél nagyobb önálláságát segítő törekvéseken át egészen a gyerekek és idősek mindennapjait megkönnyítő szuper ügyek mellé állhatsz. Az sem baj, ha több helyre adományozol...

Beteg gyerek kórházban

Oktatás, egészségügy

Sajnos mindkét szektorban elkél a segítség. Szerencsére azonban számos olyan szervezet működik, akik hihetetlen elszántsággal igyekeznek segíteni, akár az oktatás, az egészségügy terén, jobbá téve ezzel a világot. Ha te sem szeretnél kimaradni ebből a remek dologból, támogasd adományoddal a számodra legszimpatikusabb ügyeket!

A fentieken kívül persze számos más kezdeményezést is találsz az oldalon, nézz körül bátran!

A munka nemesít: jelentkezz önkéntesnek!

Az adományozáson túl az önkéntes munka is egy remek lehetőség a jótékonykodásra, számos különböző szervezet tárt karokkal várja a jelentkezőket. Sétáltass menhelyi kutyusokat, segíts ételt osztani a rászorulóknak, vagy csak tedd szebbé közvetlen környezeted, hidd el, az önzetlen segítségnyújtás a te lelkednek is jót tesz. Mindemellett pedig lehet, hogy akár hosszútávú együttműködés is létrejöhet az adott szervezettel, annyira megtaláljátok a közös hangot.

Menhelyi önkéntes kutyával

Együtt könnyebb

A Giving Tuesday varázsa többek között a közösségi fellépésben rejlik, próbáld meg hát te is bevonni családtagjaidat, barátaidat az akcióba. Így amellett, hogy együtt segíthettek egy (vagy több) kezdeményezésnek, újabb közös élményben is lehet részetek, legyen szó akár az oldalon történő böngészésről és a támogatni kívánt szervezet megtalálásáról vagy bármilyen szuper önkéntes munkában való részvételről.

Terjeszd Te is a #GivingTuesday hírét

Miért ne mondanád el ismerőseidnek, barátaidnak, hogy milyen jót tettél? Oszd meg a napi jó cselekedeteidet instán vagy facebookon a #GivingTuesday, #adakozókedd, #adnimenő, #adjukössze hashtagekkel. Hozz létre kezdeményezéseket, adományozz időt, pénzt, önkéntes munkát és érezd át a #GivingTuesday jótékony hatását a családoddal, barátaiddal együtt!

Fotók: 123rf.com

Oldalak