Lifestyle

Ez a felismerés szabadított fel teljesen az újévi fogadalmak rettenete alól

Rájöttem, hogy számomra ebben a formában miért nem működnek az újévi fogadalmak, és mi kell ahhoz, hogy végül mégis működjenek.

FemCoach - Dr. Sinkó Erika

Minden reggel azért kelek fel és ugrok ki vidáman és energikusan az ágyból, mert mélyen hiszek abban, amit csinálok. Hiszek abban, hogy az a nézőpont, ahonnan éppen nézzük magunkat vagy a világot, igenis számít! Hiszek abban, hogy tudunk változni, és a változás sokszor rajtunk múlik. Ez a perspektíva az, ahonnan el lehet mozdulni gyakorlatilag bármerre. A határ pedig csakis tőlünk, a mi gondolkodásunktól függ.

Szakértőnk: Dr. Sinkó Erika, coach

Év vége felé közeledve egyre több cikk szól az újévi fogadalmak világáról, azaz arról, hogy tegyünk, vagy ne tegyünk újévi fogadalmat, és ha mégis teszünk, akkor miért nem tartjuk be azokat. Pár éve még én is próbálkoztam az ilyen kihívások – rendszerint sikertelen – megfogalmazásával. Rájöttem, hogy számomra ebben a formában miért nem működik, és mi kell ahhoz, hogy mégis működjön.

Fogadom, de úgysem tartom be

A témával a nehézségem talán ott kezdődik, hogy a fogadalommal kapcsolatos tapasztalataim és hiedelmeim felülírják a jelentés hitelességét. Arra gondolok, hogy a házassági fogadalmat, a tanúvallomás fogadalmát (azaz, hogy a tanú igazat fog mondani), vagy akár bizonyos rendekben a szüzességi fogadalmat az eddigi ismereteim szerint számtalan módon megszegték már. Amikor azt olvasom, vagy mondja valaki, hogy “megfogadtam“, vagy “újévi fogadalmam volt, hogy… ” máris bekapcsol bennem egy cinikus belső hang “megszeghető“! Erre erősít rá az internetet évről évre elárasztó cikkek sora – Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmainkat? Újévi fogadalmak problémái! Mi kell ahhoz, hogy megtartsuk fogadalmainkat? – működésképtelenné téve számomra, hogy higgyek a fogadalom erejében.

Fejlesztő szakemberként persze nem hagyott nyugodni a dolog, mert tudtam, hogy a fogadalmakkal kapcsolatos ellenállásom miatt biztos, hogy dolgom van ezzel.

2022 újévi fogadalom lista célok

…amíg azt sem tudom, hogy hol tartok, nehéz látnom, hogy merre menjek!

Ebből kiindulva elkezdtem jobban beleásni magamat a témába és arra jutottam hogy mindig is gondot okozott, hogy mit és hogyan fogalmazzak meg akár üzleti oldalammal kapcsolatban, akár magánemberként. Próbáltam szavakba önteni mit is szeretnék, ám hamar rá kellett jönnöm, ez azért nem megy, mert amíg azt sem tudom, hogy hol tartok, nehéz látnom, merre menjek! Először is azon morfondíroztam, hogy az elmúlt hónapokban, években merre haladtam. Fájdalmas volt látnom, hogy szinte semerre, hiszen semmilyen tudatosságot vagy tervezést nem tettem az életembe. Valahogy sodródtam az árral figyelve minden apró lehetőségre, miközben legbelül éreztem, hogy valami hiányzik!

Hol tartok most?

Leltárt készítettem előző éveimről, kezdett kirajzolódni, hogy milyen események voltak rám hatással. Felfedeztem, hogy minek örültem, mi keserített el, mi hiányzott, és sikerült nyakon csípnem eredményeimet, sikereimet és kudarcaimat is. Volt itt hideg és meleg bőven, ám ezek voltak azok, melyek rávilágítottak pillanatnyi helyzetemre. Az apró mozaikdarabkák szép lassan egy képpé álltak össze. Nem állítom, hogy minden részletét egyformán szerettem, ám pont ez segített ahhoz, hogy elkezdjem megfogalmazni mit is szeretnék a számomra nem tetsző dolgok helyett. Éreztem és legbelül tudtam, hogy az a hely, ahová a leltár során eljutottam, már mélyebb és tartalmasabb, mint az újévi fogadalmak sora. Utakat és lehetőségeket kezdtem látni, de ez még mindig kevés volt.

cél csillag emelkedő fa kocka

Újévi fogadalmak vs. tűpontos irány

Egy térképet tartottam a kezemben, de még nem jutottam el oda, ahova szerettem volna! Persze, mondhatnád azt, hogy kérjek segítséget ilyenkor, ám ekkor is tűpontosan tudnom kell, hogy mi a célom, azaz hova szeretnék eljutni!

Számtalan technika és módszer létezik a célok megfogalmazására. Némelyik egyszerűbb, mások bonyolultabbak, így mindenki saját igénye szerint választhat ezek közül. Ami azonban közös a módszerekben, hogy mindegyik a cél megfogalmazásával kapcsolatban határidőt, személyes vonatkozást (azaz rólam szóljon és számomra tetszetős legyen) javasol. Továbbá fogalmazási pontosságot (tehát nem pontos megfogalmazás a “jó volna, ha új üzleti partnereim lennének” vagy hogy “elkezdem tudatosan kezelni a baráti kapcsolataimat“) kér. Ezen három kritérium megtartásával sikerült megfogalmaznom életem főbb területeire – társ, barát, pénzügyek, egészség, én-idő, sport és szabadidő, karrier – a céljaimat, ám ekkorra bőven szilveszter után jártunk!

Időzítési szabadság

2011. március 15. Ez volt az a nap, amikor életemben először tudatosan tűztem ki a céljaimat. Szóval újévi fogadalom ide vagy oda, rá kellett jönnöm, nem szükséges szilveszternek lennie ahhoz, hogy kezembe vegyem a kormánykereket. Sőt! Lehet célokat május 24-én, augusztus 3-án, vagy akár december 1-jén is kitűzni. Ez a felismerés pedig teljesen felszabadított az újévi fogadalmak rettenete alól. Megértettem, hogy ha nem fogadalmakat teszek, hanem célokat tűzök ki bizonyos hatalmam lesz a sorsom felett. Tovább gondolva mindezt az is nyilvánvalóvá vált, hogy mindegy hány éves vagyok, mindegy, hogy ki, mit gondol rólam, egyszerűen én irányítom az életemet, mégpedig úgy, ahogy én akarom! Azaz bárki, bármikor, bármit megfogadhat és kitűzhet célként. Micsoda szabad pillanat volt ez!

újév 2022 2021 növekvő betölt rajz grafika szilveszter

Újévi fogadalmak helyett célok – a rendszer és következetesség mellett

Persze, félreértés ne essék! Nem vagyok ellensége az újévi fogadalmaknak. Ez az írás is szilveszter előtt született azért, hogy nézőpontot adjon a jövődet illetően. Így, ha kedvet kaptál a saját fogadalmad megtételéhez vagy akár céltáblád felállításához, ne fogd vissza magadat! Azonban van itt valami, amit érdemes magaddal vinned még az útra! Az, hogy tudod, életed különböző területén mit szeretnél elérni, megfogalmaztad pontosan, és látod az előtted álló határidőt, még csak az első lépés! A haladáshoz – lehet ez egy újévi fogadalom vagy tudatos tervezés – időt kell szánnod arra, hogy rendszeresen és következetesen gondozd őket.

Az újévi fogadalmat vagy akár a bármikor megfogalmazott céljaidat vedd komolyan! Ne csak egy felelőtlen ígéret legyen, amiről már akkor tudod, hogy nem fogod betartani, amikor kimondtad. Törődj és tiszteld meg magadat azzal, hogy visszatekintesz a múlt eseményeire, megvizsgálod a jelent és ezeket felhasználva irányba állítod magadat a céljaid, azaz a jövőd felé. Kezeld továbbá fogadalmaidat, céljaidat tudatosan melynek hiszem, hogy elengedhetetlenül szükséges része a carpe diem érzés megélése is.

Carpe diem, tervezésre fel!

Jöhet akár prezentáció, előadás, vizsga, vagy üzleti tárgyalás, ez a lecke neked is segíthet.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Irina Shayk egy nagyon különleges összeállításban jelent meg a vörös szőnyegen a minap.
Egészség
Ez a szervünk az, ami felelős testünk méregtelenítéséért, így egészségünk érdekében jobban tesszük, ha nem mérgezzük szándékosan!
Utazás
A rétegfelhőzet zsugorodik, a látási viszonyok javulnak, és bár komolyabb mennyiségű csapadék nem várható, melegünk bizony ma sem lesz.