Lifestyle

Az eredeti fekete pénteknek semmi köze a vásárláshoz, annál több a nőjogokhoz

A szüfrazsett-mozgalom egy jelentős tüntetését is a fekete péntek elnevezéssel illetik.

A fekete péntek eredete

Napjainkban a fekete péntek (Black Friday) a fogyasztói társadalom egyik legfontosabb „ünnepe”, amikor hódolva a kapitalizmus csábításának fogyasztók milliói rohamozzák meg az üzleteket, hogy kisebb-nagyobb kedvezményekkel vásároljanak. Pedig a fekete péntek kifejezést számos eseményre használták már századok óta, használták már többek között pénzügyi válság, természeti katasztrófa, háborús vereség, de még JFK meggyilkolása apropóján is. Amerikában a hálaadást követő péntekre – amely hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete – 1966 óta használják ezt a kifejezést. Philadelphiából ered, ahol a megnövekedett forgalom miatt kialakult közlekedési káoszra utalva született meg.

Van azonban még egy fontos esemény, amit ezzel a névvel illetnek, ráadásul szintén november második felében, pontosabban 18-án van az évfordulója. 1910-ben ezen a napon 300 nő vonult a londoni parlament elé, hogy a választójogukért kampányoljanak. A szüfrazsett-mozgalom egyik jelentős mozzanata ez, ami vészjósló nevét amiatt kapta, mert a tüntetőket rengeteg, részben szexuális jellegű erőszak érte a rendőrség és a jelenlévő férfiak által.

Lapozz és tudj meg többet!

Fotó: The Daily Mirror / Wikipedia

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Sztárok
Bár Kamilla rangjának hála gyakorlatilag bármit megkaphatna a világon, a királyné jelenleg nem ékszerre vagy bármilyen más drága tárgyra vágyik, hanem valamire, amit csak Károlytól kaphat meg.
Lifestyle
Az utazás kétségtelenül az egyik legjobb dolog a világon, de a vele járó jetlagről valószínűleg mindenki szívesen lemondana. Szerencsére van egy egyszerű trükk, amellyel könnyebbé teheted az átállást...
Lifestyle
Már messziről kiszúrta a nőt az út közepén, le is lassított.