Lifestyle

Erőszakhullám söpör végig a világon: újabb lövöldözés Chicagóban és Koppenhágában (videó)

Két lövöldözés is történt a vasárnapi és hétfői nap folyamán. Chicagóban és Koppenhágában nyitottak tüzet az ámokfutók.

Most Chicagóban és Koppenhágában történt a tragédia

Legalább hat ember vesztette életét a Chicago Highland Parkban az amerikai függetlenség napja alkalmából hétfőn megtartott felvonuláson történt lövöldözésben, és több tucat sérültet kellett kórházba szállítani. Egy nappal korábban pedig Koppenhágában volt lövöldözés egy bevásárlóközpontban, amikor a dán rendőrség szerint több embert is meglőttek, hárman közülük meghaltak.

Chicagói vérengzés

Őrizetbe vették a chicagói vérengzés feltételezett elkövetőjét, a 22 éves Robert E. Crimót, aki legalább hat embert megölt és több tucatnyit megsebesített – jelentette be a helyi rendőrség. Az áldozatok életkora nyolctól 85 évig terjed.

Az elkövető egy környékbeli lakos egy épület tetejéről adta le a lövéseket, indítékáról egyelőre semmit sem tudni. Médiainformációk szerint az elkövető nyolc hónappal korábban hátborzongató videót tett fel az internetre. Ebben egy hang a következőt mondja: „meg kell tennem. Ez a végzetem. Minden ide vezetett. Semmi sem állíthat meg, még saját magam sem.”

Az elmúlt időszakban több fegyveres vérengzés történt az Egyesült Államokban. Június 2-án Tulsa egyik kórházában lövöldözött egy fegyveres, aki négy emberrel végzett. Május 24-én Uvalde város egyik általános iskolájában csapott le egy fegyveres. Akkor 19 gyerek és három felnőtt vesztette életét. Napokkal korábban Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy áruházban, megölve tíz embert. A mészárlások miatt újra fellángolt a vita a fegyvertartás reformjának szükségességéről.

Ámokfutó Dániában

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a múlt hét végi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés – jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke hétfőn. Sajtótájékoztatóján Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított egyedül követte el tettét. Hozzátette, hogy a férfi mentális problémákkal küzd.

A három halálos áldozat két 17 éves dán és egy 47 éves orosz állampolgár. A sebesültek közül két dán és két svéd állampolgár állapota súlyos, de stabil, továbbá 27 embert kezelnek kórházban. Az ámokfutónak ugyan nem volt fegyverviselési engedélye, de a puska, amelyet használt, legálisan volt forgalomban, így megfelelt az egyébként szigorú dán fegyverbirtoklási szabályoknak.

A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is, az előadó Twitter-bejegyzésében azt írta, „összetört szívvel” gondol Koppenhágára, az áldozatokra és családtagjaikra. (MTI)

Egy szekta által fogva tartott embereket szabadított ki a rendőrség.

Oldalak

Ez a tartalom olyan elemeket is tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A javasolt szűrőprogram ide kattintva elérhető.
Lifestyle