Lifestyle

Hazánkban lép fel zenekarával a világhírű filmrendező, Emir Kusturica

Október 11-16. között a szolnoki TiszapArt mozi vendége lesz Emir Kusturica és zenekara, a The No Smoking Orchestra, akik a szolnoki Városi Sportcsarnokban lépnek majd fel. A világhírű rendező filmes mesterkurzust is tart a fesztivál ideje alatt, amelyre a filmes szakembereket, a filmes hallgatókat és a nagyközönséget is várják.

Díjnyertes filmek sokaságát jegyzi

A boszniai felmenőkkel is rendelkező Emir Kusturica Szarajevóban született és a prágai székhelyű filmes akadémián tanult. Az alkotó olyan díjnyertes filmeket jegyez, mint a A papa szolgálati útra ment (1985), a Cigányok ideje (1988), az amerikai sztárszínészekkel - Johnny Depp, Faye Dunaway, Vincent Gallo - forgatott Arizonai álmodozók (1991), az Underground (1995), és a legnagyobb közönségsikere, a Macskajaj (1998). A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező évtizedek óta filmezik aktívan, az egészestés filmek mellett, dokumentumfilmeket és tévésorozatokat is készít. Utóbbi filmjei között olyan munkák szerepelnek, mint a Tejben, vajban, szerelemben (2016), amelynek főszerepét Monica Bellucci alakította, vagy Uruguay utolsó elnöke, José "Pepe" Mujica életét, munkásságát bemutató dokumentumfilm.

Középpontban a zene

Kusturica filmjeiben a zene mindig is fontos szerepet töltött be, miután megszakította munkakapcsolatát a Cigányok ideje, az Arizonai álmodozók és az Underground filmzenéjét szerző Goran Bregovićcsal, komolyabban is elkezdett foglalkozni a zenéléssel. Az utóbbi két évtizedben rendszeresen turnézik a The No Smoking Orchestra zenekarával és készít lemezeket. A fenomenális koncertjeiről ismert balkáni folk zenét játszó, 11 tagú csapat 1979-ben alakult Szarajevóban, mára elismertebbek a nemzetközi színtéren, mint hazájukban. A szerb kolo stílusú zenéjük - azaz a rumba balkáni változata - egyesíti a rock élményt és a cigányzenét. Ennek a lenyűgöző tánczenének senki sem tud ellenállni, amelynek köszönhetően öt kontinens számos városában léptek már fel.

A rendező által vezetett zenekar legutóbb 2021 decemberében lépett fel a Müpában, az idei magyarországi koncertjét a látványtervezőket díjazó, és művészeti témájú filmeket bemutató Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál keretein belül adja. Az esemény helyszíne a Szolnoki Sportcentrum lesz októberben.

A programokkal, jegyfoglalással kapcsolatos információkról az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál és a TISZApART Mozi honlapján fognak tájékoztatást adni az érdeklődők számára.

Fotó: D. Teodorovic Zeko

Ruffalo - aki egyre több szállal kötődik Magyarországhoz - a szemtanúk szerint rendkívül kedves és közvetlen személyiség, és ő maga ajánlotta fel, hogy fotózkodik a Szépművészeti Múzeum látogatóival.

Leadfotó: D. Teodorovic Zeko

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Halle Berry az ötödik X-en túl is kitűnően érzi magát a bőrében, amit nem csodálunk, hiszen fantasztikus formában van. A gyönyörű színésznő nemrég anyaszült meztelenül lőtt magáról néhány fotót,...
Bed&Love
Egy rosszul sikerült ismerkedős sztori vezetett a nő felismeréshez, amit egy őszinte videóban tárt a nagyvilág elé.
Egészség
Manapság már rengeteg tájékoztató jellegű írással találkozhatunk a különböző evészavarokat illetően, ezek viszont nagyrészt az anorexiára, illetve a bulimiára koncentrálódnak. De tudtad, hogy akad...