Először lett női miniszterelnöke Svédországnak, a mandátuma alig pár óráig tartott

Magdalena Andersson pár órára az európai országok női vezetőinek nem túl népes táborához csatlakozott, ám kinevezése után le is mondott.

Történelmet írt, majd távozott

Szerda délelőtt választotta meg a svéd parlament miniszterelnöknek – az ország első miniszterelnöknőjének – Magdalena Anderssont, a svéd szociáldemokraták vezetőjét, aki azonban néhány órával később le is mondott a posztról – írta meg a hvg.hu.

Az 54 éves közgazdász, aki korábban elődje, Stefan Löfven pénzügyminisztere volt, kedd este szerezte meg a tisztséghez szükséges támogatást a baloldali párttal az utolsó pillanatban kötött megállapodásnak köszönhetően. Elveszítette azonban egy kulcsfontosságú centrista párt támogatását a költségvetéséhez. Ennek ellenére bízott benne, hogy így is fogja tudni kormányozni az országot.

Ám a költségvetési tervezete nem ment át végül a parlamenten, az ellenzék javaslatát fogadták el helyette, a Zöldek pedig kiszálltak szociáldemokratákkal kötött koalíciós megállapodásból.

Ezt követően Andersson bejelentette a távozását, mert nem akart egy olyan kormányt vezetni, amelynek legitimációja megkérdőjelezhető. Hozzátette: reméli, hogy újra miniszterelnök lehet egy egypárti kormány élén.

Eddig egyébként Svédország volt az egyetlen észak-európai ország, amelynek sosem volt női miniszterelnöke.

Tudj meg többet Európa női vezetőiről - lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2