Lifestyle

Kezdetét vette a világ legveszélyesebb filmfesztiválja

Igazi kihívást jelent a legbátrabb mozirajongóknak a Pánafrikai Film- és Televíziós Fesztivál (FESPACO).

Tizenöt filmalkotás mérkőzik meg a fődíjért

A Burkina Faso fővárosában, Ouagadougou-ban 1969 óta kétévente megrendezett Pánafrikai Film- és Televíziós Fesztivál (FESPACO) az afrikai kontinens legnagyobb filmes eseménye. A fesztivál szombaton kezdődött, és egy egész héten át tart.

Idén 15 filmes alkotás verseng a legjobb afrikai filmnek járó Yennenga Arany Csődöre fődíjért, köztük Apolline Traoré Burkina Fasó-i rendező Száhel-övezetben játszódó Sira című drámája. A filmet, amely egy dzsihadisták által elhurcolt fiatal nő történetét meséli el, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták.

A fődíj további esélyesei között van a szenegáli Moussa Séné Absa kényszerházasságról szóló Xalé, les blessures de l'enfance (A gyermekkor sérelmei), valamint a marokkói Maryam Touzani Le Bleu du Caftan (A kaftán kékje) című alkotása. Mindemellett tunéziai, nigériai és dominikai köztársaságbeli filmeket is bemutatnak.

Az afrikai filmfesztivál házigazdájának fővárosában ugyanakkor hiány van mozikban: Ouagadougouban mindössze négy működő vetítőterem van. A fesztivált szervező bizottság szabadtéri filmvetítéseket szervez, hogy a lakosság szélesebb köre is láthassa a versengő alkotásokat.

Az aranylelőhelyekben gazdag, 21 milliós Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban. Franciaország a Burkina Fasó-i katonai vezetés kérésére felszámolta katonai jelenlétét a nyugat-afrikai országban, korábban pedig kivonta katonai kontingensét a szomszédos Maliból is, sokak szerint biztonsági vákuumot idézve elő. Tavasz óta a puccsal hatalomra került Ibrahim Traoré irányítja az országot átmeneti elnökként.

Az idei filmfesztivál mottója „Afrikai filmek és békekultúra", díszvendége pedig Mali, ahol szintén puccsisták vannak hatalmon.

(MTI)

Olyan Fellini-klasszikusokat tűznek műsorra, mint az Országúton, Az édes élet, a 8 és fél, a Casanova vagy épp a Cabiria éjszakái.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Vastag Csaba és kedvese, Evelin hivatalosan is összekötötték életüket. Az énekes már a családalapításon gondolkodik.
Sztárok
Fashion&Beauty
Ha még nem találtad meg a tökéletes, kényelmes szandált nyárra, akkor van egy szuper ajánlásunk. Bár sokan "csúnyacipőként" titulálják, mégis egy nagyon sikkes darabról van szó.