Napokkal a születésnapja előtt hunyt el a világ legidősebb férfija

Nem élte meg februári születésnapját a világ legidősebb férfija. Saturnino de la Fuente matuzsálemi kora ellenére jó egészségi állapotnak örvendett, halála mindenkit váratlanul ért.

Szép kort élt meg, sokat látott

Huszonnégy nappal 113. születésnapja előtt elhunyt a spanyol Saturnino de la Fuente, akit a világ legidősebb férfijaként tartott nyilván a Guinness Világrekordok – adta hírül az Infostart. A Spanyolország északnyugati részén, León városában élő férfit tavaly szeptemberben, 112 éves és 211 napos korában ismerte el világcsúcstartóként a Guinness. Kedden, amikor váratlanul meghalt egyik lányának házában, 112 éves és 341 napos volt.

Saturnino de la Fuente 1909. február 11-én született León egyik elővárosában, Puente Castróban. A mindössze 150 centiméter magas férfi alacsony termete miatt megúszta a részvételt a spanyol polgárháborúban, és 13 éves korától egy cipészműhelyben dolgozott, később saját cipőgyára lett. A férfinak hét lánya és egy fia, 14 unokája és 22 dédunokája született. Gyermekei közül hármat túlélt.

Spanyol sajtóbeszámolók szerint a férfi aránylag jó testi és lelki állapotban volt matuzsálemi kora ellenére. Élete során sok mindent át- és túlélt, a polgárháború idején például azt, hogy egy lezuhanó német bombázó romba döntött egy házat, amelyben ő is ott volt. 2020 végén ő volt az első ember, akit beoltottak a koronavírus ellen León tartományban.

A világ legidősebb embere jelenleg a japán Tanaka Kane, aki január elején ünnepelte a 119. születésnapját.

„A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben” – tartja Lily Ebert. A magyar származású, 98 éves holokauszt-túlélőnek most született meg a 35. dédunokája.

Leadfotó: 123rf

Oldalak