Lifestyle

Akár komoly betegség jele is lehet, ha gyakran elalszol tévézés közben

Egy viselkedéstudományi szakértő azt is elárulta, milyen ételeket és italokat kell fogyasztanunk ahhoz, hogy ne szundikáljunk el a tévéképernyő előtt.

Amikor túl fáradt vagy ahhoz, hogy eljuss az ágyadig

Bizonyára számodra is ismerős az érzés, amikor egy fárasztó nap után nem az ágyadban, hanem a kanapédon, a tévéképernyő előtt szenderedsz álomba. A Wired cikke szerint a tévé előtti elalvást nem feltétlenül, és nem minden esetben a szimpla fizikai fáradtság vagy az unalom eredményezi: olykor bizony betegség is meghúzódhat a jelenség hátterében.

Aric Prather, a San Franciscó-i Egyetem pszichiátriai és viselkedéstudományi professzora azt mondja, nagyon rosszul tesszük, ha tévézés előtt alkoholt iszunk. Ha már a kanapénkra heveredtünk, és tévénézés közben kortyolgatunk egy-egy pohár bort, vagy doboz sört, sokkal nagyobb az esély rá, hogy nemsokára elálmosodunk. Sőt, ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk alkoholt, az negatívan befolyásolhatja az alvási ciklusainkat is.

Brittney Jones pszichológus szerint az elnehezülés és az álmosság érzetét fokozhatja az is, ha a filmnézős est megkezdése előtt nagyobb mennyiségű szilárd táplálékot juttatunk a szervezetünkbe. Ha zsíros ételt eszünk, akkor könnyebben elalszunk, ezért érdemes inkább valami szárazabbat - például rágcsálnivalót - fogyasztani a tévénézés megkezdése előtt.

Rossz hír, hogy azok számára, akik eleve hajlamosabbak az alvásproblémákra, a kanapén történő elalvás rendszeresítheti, sőt intenzívebbé teheti a panaszaikat. Ha filmnézés közben elszundítunk, az akár az alvási apnoe jele is lehet Jones szerint, és ha a jelenség nappal is gyakorta megesik velünk, érdemes orvoshoz fordulnunk.

Fotó: 123rf

Ha azt hitted, hogy a kávé, illetve a benne található élénkítőszer, a koffein azonnali és tartós gyógyírt jelent az álmosságra, akkor óriásit tévedtél.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A miniszoknyák nemrégiben újra visszajöttek a divatba. De azt tudtad, hogy korábban a feminizmus egyik jelképe volt ez az ikonikus darab?
Lifestyle
A Nyilasnak ez a nap örömöt és bánatot is hozhat. Napi horoszkóp!
Lifestyle
A Szűz a szerelmével egy következő szintre lép vagy szakítanak a hónapban. Íme, az áprilisi előrejelzésünk!