Edzés előtt együnk vagy ne? A fitnesz edző válaszol

Reggelizel, mielőtt lefutod a kijelölt kilométereket, vagy lemész az edzőterembe? Egyáltalán jó, ha sportolás előtt eszünk? Balogh Rita fitnesz edző segítségével megtudhatjuk, hogyan érdemes nekilátnunk a reggeli edzéseknek.

Éhesen nem érdemes

Vajon le kell-e mondanunk a reggeliről, ha a korai órákban szeretnénk sportolni? Fontos tudnunk, hogy az éjszakai pihenés után a szervezetünk ugyan még rendelkezik egy körülbelül 20-30 perces edzéshez elegendő energiával, de a nagyobb teljesítmény jobban igénybe veszi szervezetünket, így mindenképpen érdemes ébredés után is ennünk valamit.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Tipp: ha nincs túl sok időnk a reggeli elkészítésére, fogyasszunk teljes értékű gabonát tartalmazó gabonapelyhet tejjel és egy kisebb banánnal.

Sport előtt egy órával

A legideálisabb az, ha egy órával a reggeli elfogyasztása után kezdünk edzeni. A sport előtti étkezés biztosítja ugyanis a megfelelő tápanyagokat az egész edzés során, hogy testünk teljes kapacitással dolgozhasson. A fizikai igénybevétel mindig kalória-felhasználást jelent, ezért minél tovább és minél intenzívebben edzünk, annál több kalóriát alakítunk energiává.

Tipp: mindenképpen vigyünk be szénhidrátot és fehérjét is az edzést megelőző étkezés során! A sportoláshoz elegendő szénhidrátot tartalmaznak a teljes értékű gabonafélék vagy éppen a barnarizs. A fehérjék bevitelét megoldhatjuk sovány túróval, natúr joghurttal, tejjel. Ne felejtsük ki az étkezésből a friss zöldséget, gyümölcsöt sem!

Tele hassal ne!

Éppúgy nem szerencsés tele hassal nekilátni az edzésnek, mint éhgyomorra sportolni. Ha túlesszük magunkat, képtelenek leszünk intenzívebb mozgásra, leronthatja a közérzetünket, szédülhetünk és hányingerünk is lehet.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!