Lifestyle

Dr. Szuromi András: "A császármetszések száma visszaszorítható, ha türelmesek vagyunk..."

A háborítatlan szülés kulcsa: felejtsük el a kontrollt!

Az orvos csak kísérő legyen?

A születés, amellett, hogy egy csoda; egy természetes élettani folyamat, ahol a legjobb, ha az orvos csak kísérőként van jelen – így gondolja Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász. Hisz abban, ha valaki tudatosan készül a szülésre, de nem akarja se irányítani, se siettetni azt, akkor problémamentesen világra hozhatja gyermekét. A szülész-nőgyógyász szerint a császármetszések száma visszaszorítható, már azzal is, ha türelmesek vagyunk.

„Lassan 30 éve vezetek szüléseket és azt tapasztalatom, az egész élettani folyamat kulcsa, hogy felejtsük el a kontrollt, azt, hogy mi vagyunk a helyzet urai" – mondta el Dr. Szuromi András.

Dr. Szuromi András szülész nőgyógyász

A szülész-nőgyógyász, homeopata úgy véli, ez nem egy olyan folyamat, amit „betegségként” kéne kezelni, és érdemes figyelembe venni, hogy nincs két egyforma kismama és szülés sem. Nem kell mindenkinek ugyanolyan ütemben világra hozni a gyermekét. Ameddig az anya és a baba is jól vannak, nincs miért beavatkozni a szülés folyamatába. Szuromi doktor hitvallása, hogy a kórházakban is meg lehet teremteni a háborítatlan szülés körülményeit, a biztonságos háttér mellett.

Dr. Szuromi András jelenleg egy magánkórházban dolgozik, de korábban, 10 évig a János kórházban praktizált, ahol sikerült lefektetnie a háborítatlan szülés alapjait. Szerinte fontos, hogy a kismamának legyen választása abban, mit szeretne igénybe venni a szülés alatt, lehet ez labda, vagy bordásfal, amibe kapaszkodhat, melegvíz, ahol ellazul, vagy olyan pozíció, ahol a gravitáció segít. Ezek együtt támogatják a kismamát és a magzatot abban, hogy beavatkozás-mentesen történjen a szülés. Ha hagyjuk, hogy a baba feje fokozatosan szülessen meg, akkor legtöbbször gátmetszésre sincs szükség.

„Nem tudom megmondani, utoljára mikor végeztem gátmetszést, az oxitocin pedig az első számú közellenségem. Egyre több tanulmány születik arról, hogy az oxitocinnal nem nyerünk semmit” – jegyezte meg a szakember. „Én a szülés természetes támogatására a homeopátiát is szoktam alkalmazni. A vajúdás időszakában például növényekből készült szereket adok, pulsatilla (kökörcsin) alapanyagút, ha a kismama túlzottan izgul és meg akar felelni, ezért nem halad a szülés, illetve cimicifugából készült szert közepes (30 CH) potenciában, hogy könnyebben menjen a tágulás. A hegyi árnika azaz arnica montana alapanyagból készült szer pedig csökkentheti a vérzéseket és segíti a sebgyógyulást, a babának pedig az első szer.” – állítja.

Dr. Szuromi fontosnak tartja, hogy a leendő anyuka a várandósság alatt rendszeresen mozogjon, megőrizze kondícióját, mert amire készül, az egy kőkemény fizikai munka. Mint mondta, a szülés alatt a hidratálás hiánya komoly gondokat okozhat, és a könnyen emészthető ételek is hasonlóképp kellenek a kismamának, hogy megőrizze az energiaszintjét. Mindezek mellett pedig érdemes mentálisan is felkészülni az anyává válásra. Úgy véli, aki hálás, szereti magát és a testét, az sokkal pozitívabb szülésélményre számíthat.

A téma nemzetközileg is elismert szaktekintélyének, Dr. Tűű László belgyógyász-endokrinológusnak a vezetésével alapított EndoCare Intézet 2017-ben nyitotta meg kapuit, hogy teljeskörű és megbízható orvosi kezelést nyújtson a hozzájuk forduló pácienseknek. A jelenségről az orvosigazgatóval, illetve az Intézet társtulajdonosával, Márkus Zsolttal beszélgettünk.

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Lifestyle
Lifestyle
Nem tudsz és nem is szeretnél lemondani a kedvenc gyorséttermi sült burgonyádról, de tudod, hogy ideje egészségesebb verzióra váltanod? Akkor van egy szuper tippünk számodra!
Lifestyle
Pénzügyi útmutatásra, tanácsra lenne szükséged, de nem tudod kihez fordulj? Az alábbi három csillagjegy tökéletes választás lehet, ők ugyanis kiemelkedően jól bánnak a pénzzel.
Fashion&Beauty
Ahogy beköszönt a nyár és a napsütéses időszak, sokan örömmel vonulnak ki a szabadba, hogy élvezzék a napfényt és a meleget, azonban gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő fényvédelemre,...