Lifestyle

Ez az ország teljesen betiltja a dohányzást: drasztikus módszerrel lépnek fel a füstölés ellen

Az új nemzedék tagjai sosem vásárolhatnak majd dohányterméket.

A cél, hogy négy év múlva senki ne dohányozzon

A wellingtoni kormány csütörtökön jelentette be, hogy Új-Zélandon megtiltják a dohányzást, amit úgy akarnak elérni, hogy a következő nemzedéktől kezdve az emberek törvényesen soha nem vehetnek már dohányterméket. Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes bejelentése értelmében az elfogadandó törvény hatályba lépésekor 14 évesek vagy fiatalabbak soha nem vásárolhatnak majd legálisan dohányterméket az országban.

Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni vagy hozzáférhetővé tenni” – közölte Verall. Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek majd forgalomba, és a dohánytermékeket árusító üzletek számát is csökkentik.

Ez történelmi nap az ország egészségügye szempontjából” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, felidézve, hogy a dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza.

A törvénytervezetet még meg kell szavaznia a parlamentnek, de ez elvileg már csak formaság, a kormányon lévő Munkáspárt ugyanis többségben van a parlamentben. A törvényt 2022-ben tervezik elfogadni, az életkori korlátozás 2023-ban lépne érvénybe. Új-Zéland kormánya azt tűzte ki célul, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban; ezért a leszokást segítő intézkedéseket is terveznek.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.