Danny Blue 400 év után elsőként kóstolta meg az őstulok húsából készült finomságokat

Március 8-án pénteken nyitja meg kapuit az immáron ötödik alkalommal megrendezett Kézműves Magyar Ízek Vására a Millenárison, amely a jubileumi alkalomra teljesen megújult. A hihetetlen népszerűségnek örvendő gasztronómiai esemény igazi szenzációjának ígérkezik a négyszáz éve kihalt, ámde újjáélesztett őstulok húsából készült kolbász és szalámi is. A közkedvelt mentalista, Danny Blue egy exkluzív ebéd keretén belül elsőként a világon nem csak ezeket a különleges ínyencségeket kóstolhatta meg, hanem az őstulok ízletes húsából készült pörköltöt is.

Az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vására és Gasztropiac idén márciusban is számos érdekességet és ínycsiklandó ételkülönlegességet tartogat a rendezvényre kilátogatók számára, akik a már megszokott közel 120 magyar termelő mellett friss hús, hal és zöldség standokkal kibővített árukínálatból válogathatnak, illetve az úgynevezett "Gasztropontokban" akár az itt megtalálható alapanyagokból elkészített finomságokba is belekóstolhatnak.

Megújult vásár: 15 Gasztropont várja az érdeklődőket
A tavasz a megújulás időszaka, éppen ezért a vásárt is megújították a szervezők: erre utal a Gasztropiac elnevezés. A rendezvény helyszínén kialakított Gasztropontokon a látogatók kedvenc élelmiszereiket kényelmesen, egy időben, egy helyen szerezhetik be. A praktikusan sétáló-tálkákban szervírozott különlegességeket akár nézelődés közben is könnyedén elfogyaszthatják az érdeklődők. Aki teheti, a Gasztropontok között járva-kelve mindenképpen kóstolja meg az őstulok húsából készült kolbászt, szalámit és pörköltöt, az élmény és az ízvilág ugyanis egész egyszerűen felejthetetlen.

De mi is az az őstulok?
Az őstulok az őse az összes házi szarvasmarhafajtának, de a háziasítás után még jó néhány ezer évig fennmaradt. A két és fél millió éves múltra visszatekintő állatfaj azonban nem kerülhette el a kihalást, az utolsó példány 1627-ben pusztult el. Mégis hogyan fordulhat elő akkor, hogy közel 400 évvel a kihalása után az elsők között a világon megízlelhetjük az őstulok húsából készült ízletes ételeket? Az 1920-as években régi szarvasmarha fajtáknak a felhasználásával sikerült a szakembereknek visszatenyészteni egy, az őstulokra nagyon hasonlító fajtát, amely a kitenyésztésén fáradozó német állattenyésztő tiszteletére a Heck-féle marha nevet kapta. Ezeknek a szarvasmarháknak a génállománya 95%-ban megegyezik az őstulkokéval, amelyek közül mindössze hatvan példány él a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezekből most vágtak először, így a vásárra kilátogatók az elsők között kóstolhatják meg az őstulokból készült húskészítményeket.

Történelmi jelentőségű ebéd Danny Blue-val
Hazánk népszerű mentalistája, Danny Blue a világon elsőként kóstolhatta meg egy exkluzív ebéd keretén belül az őstulok húsából készült ételkülönlegességeket. Nem véletlenül esett a vásár szervezőinek rá a választása, hiszen mentalistaként egyedülálló módon képes használni érzékszerveit, a titokzatos hatodik érzékéről nem is beszélve, amelyről rengeteg alkalommal tett már tanúbizonyságot. Danny Blue-val az Almárium Bisztróban találkoztunk, amely a Kézműves Ízek Vásárának budapesti referenciahelye.

Felejthetetlen élmények
Danny Blue saját bevallása szerint nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra, de szereti a magyar ételeket is, igaz, ő a visszafogottabb adagokra szavaz. Mivel kifejezetten szoros a kapcsolata az öt érzékkel, nem meglepő, hogy az ízeket is imádja, többek között ezért is fogadta el a meghívást a történelmi jelentőségű ebédre. Előételnek az őstulok húsából készült szalámit és kolbászt kóstolta meg, amely markáns illatával és unikális ízvilágával pillanatok alatt levette a lábáról.

A főétel tálalása előtt bepillanthatott a konyhába is, ahol a séf megmutatta neki az őstulok húsából készült pörköltöt, amelyre nem is kellett aztán sokat várnunk, néhány perc múlva már az asztalunkon gőzölgött az ínycsiklandó finomság. A bisztró közben megtelt vendégekkel, akik nem is sejtették, hogy bizony történelmi pillanatok zajlanak nem is olyan messze tőlük: közel 400 év után ugyanis Danny Blue elsőként kóstolta meg az őstulok húsából készült pörköltet, ami legalább annyira ízlett neki, mint a kolbász és szalámi. „Egy-egy falat ebből a pörköltből egészen más világba repített”, mondta az ebéd után Danny Blue, akivel teljes mértékben egyetérthetünk, ilyen finom és különleges ebédben nem mostanság volt részünk.

A Kézműves Magyar Ízek Vásárának honlapja: kezmuvesmagyarizekvasara.hu
A Kézműves Magyar Ízek Vásárnak Facebook-oldala: facebook.com/magyarizek

Oldalak

Sztárok
Harry herceg sosem titkolta, hogy hétköznapibb életet szeretne élni, ám mint kiderült az egyik rokona miatt kénytelen volt elköteleznie magát királyi kötelességei mellett.
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.
Lifestyle
A csodaszép zöld növények hasznos és gyönyörű elemei otthonunknak, a legjobb pedig, hogy már néhány egyszerű tippet megfogadva is könnyedén gondjukat viselheted, amiért egészen biztosan hálásak...