5 bevált tipp a békés cica-ember kapcsolatért

Önző, flegma, ignorál? A cicák ilyenek. Igazából puha szeretetgombócok, akikkel mindennap meg kell küzdeni, de a csodálatos cica-gazdi kapcsolatért megéri! Görög Zita jól bevált tippjei következnek. (x)

Ismerd meg!

Minden cica személyisége más, ez tényleg egy olyan alapszabály, mint az „ahány ház, annyi szokás”. A mi kis kedvencünk, Szuki immár másfél éve él velünk, ma már úgy gondolom, eléggé kiismertük a szokásait, de ehhez rengeteg odafigyelésre, minőségi együttlétre volt szükségünk. Sokan elfelejtik, hogy a cica nem csak egy állat, akit ha akarunk, megsimogatunk és dorombol, hanem egy határozott személyiséggel rendelkező, néha konok, de rengeteg szeretetet adó, teljes értékű családtag.

Légy Te is olyan, amilyen cicát szeretnél!

Mivel sok időt töltünk a cicával, akaratlanul is átveszi a körülötte élők szokásait, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy – csakúgy, mint a gyermekeim esetében – jó példáként álljak előtte. Ha a család odafigyel egymásra, barátságos a légkör, a személyes terek tiszteletben vannak tartva, akkor a macskánk is hasonlóan fog viselkedni. Nálunk ez nagyon bejött: Szuki az elején akár hajnali 5-kor is képes volt az ajtónkat kaparni, ma már eszébe se jut ilyen. A gyermekeim sem nyúzzák a cicát, amikor ő pihenni vagy enni szeretne.

Tartsd be a határokat!

A cica-gazdi kapcsolat tényleg nagyon hasonlít a gyereknevelésre. Ahogy a kicsik életében is fontos, hogy a szülők megszabják a határokat, úgy a macskáknál is különösen fontos és követendő példa ez. Nálunk az első perctől él például az a szabály, hogy Szuki nem mehet fel az asztalra, és senki nem adhat neki tányérról lepattant falatokat. Ezzel egyrészt megtanulta, hogy nem ő a falkavezér a családban, másrészt azt gondolom, nem szerencsés sok házi kosztot adni a macskáknak.

Adj a cicádnak megfelelő eledelt!

Mi a családdal nagyon szeretünk jókat enni, nem csoda, hogy ezt a szokásunkat „örökölte” a cicánk is. Sok eledelt kipróbáltunk az első pár hónapban, de lassan egy éve már megtaláltuk az igazit. Szuki imádja a Prevital Naturel termékeket, főleg a szószos változatot.

A választásnál fontos volt, hogy az eledel tartalmazzon vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírokat és fehérjéket, a hústartalma magas legyen, viszont az egészségtelen, mesterséges adalékanyagokat kerülni szerettem volna. Szerencsére Szuki kedvencével minden igényem teljesül, a cicámból pedig a formátlan husik láttán mintha előtörne a vadászösztön! Ez nagyon mókás tud lenni.

Légy odaadó!

Az odaadó szeretet a legfontosabb minden kisállat életében! Ha érzi, hogy mindent megtennél az ő boldogságáért, akkor ő is mindent el fog követni, hogy Te is így érezz! Tudtátok, hogy a cicánk neve egyébként boldogságot jelent? Szuki, a gyerekek és én is mindent megteszünk annak érdekében, hogy valóban egy boldog, kiegyensúlyozott családban éljünk. A jelek szerint ez sikerül is!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!