Lifestyle

"Megszülettem: enyém lettem! Enyém lett a saját testem" - Gyönyörű magyar mesekönyv jelenik meg a bugyiszabályról

Hogyan ismerjék fel a kisgyerekek az érintések határait? A bugyiszabályokat ismerteti a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány hamarosan megjelenő kiadványa.

Biztonságban a testünkben

Ha olyan világot akarunk létrehozni, ahol a gyerekek biztonságban vannak, figyelnünk kell arra, hogy ismerjék a saját határaikat, illetve azt is, hogy egyes érintéseknek hol vannak a határai. Arra is szükség van, hogy a gyerekek tudjanak nemet mondani, és hogy felismerjék, ha valami olyan történt, ami nincs rendben, vagy rossz érzéseket keltett bennük. Ez persze hatalmas felelősség nekünk, felnőtteknek is, hiszen fontos, hogy figyeljünk a gyerekekre, meghallgassuk őket és megfelelően tudjunk reagálni. Hiszen felelős felnőttként mindent meg kell tennünk azért, hogy biztonságban és jól legyenek.

Kiadvány az egészséges testképért és testhatárokért

Május 15-én jelenik meg a Minden gyerek kicsi kincs c. kiadvány, ami egy kedves mese és két mondóka formájában foglalja össze a bugyiszabályokat a kisgyerekek és szüleik részére. Az illusztrációért Bogdán Viki felelt, a mese és a versek szövegét Szabó T. Anna írta, az egyiket Palya Bea énekelte a gyerekek és felnőttek számára is használható dallá.

„A bugyiszabályok Európa legismertebb olyan programja, amely a gyerekek egészséges testképének kialakulását támogatja, és segít a szexuális visszaélés esetek megelőzésében. Most pedig végre itt van az a könyv, amelynek a megjelenésére évek óta várunk, és ami ezeket a szabályokat meséli el a kisgyerekeknek és a szülőknek” - fogalmazott Gyurkó Szilvia, a könyv ötletadója és szakmai felelőse.

„Nincs fontosabb, mint jól érezni magunkat a testünkben - és ez a biztonságérzet a lélek örömkészségének megőrzésén is múlik. A gyerekek otthon vannak a bőrükben: mindannyian szabadok, amíg rossz jelzéseket vagy gesztusokat nem kapnak a környezetüktől – az viszont felmérhetetlen károkat okozhat a lelkükben is, mert ilyenkor az elemi öröm helyére az értelmezhetetlen szégyen fájdalma lép” - nyilatkozta Szabó T. Anna. „Anyaként és íróként egyaránt fontosnak tartom, hogy képesek legyünk mindent megbeszélni, hogy odafigyeljünk és tudatosan megelőzzük a megszégyenítést, meg a rossz titkokat, hogy a testhatárok és testtudatosság erősítésével jó előre felvértezzük a gyerekeket a kéretlen érintések vagy a verbális határátlépések ellen - hiszen a másikban megbízni csak az tud, aki bízik magában. Azt hiszem, ennek a könyvnek az előkészítése volt életem legnehezebb és leghosszabb munkafolyamata, és soha nem reméltem ennyire, hogy amit írok, az hasznára válhat gyerekeknek és családoknak egyaránt” - tette hozzá.

“Szülessen egy olyan dal, amely tanít, de mégsem didaktus. Egy dal, amely a gyerekek saját testéhez való egészséges viszonyt énekli meg, de legyen benne az érett felnőtt határtartási gyakorlata is, amely korunk legégetőbb szava. Legyen jó dal kicsinek, és legyen jó a nagynak, hozzon közel, de tartson határokat, legyen benne a NEM ereje és az IGEN veleje, a bántás felmerülő kockázatának hidege, és az “enyém a testem” mély meggyőződésének melege, a dallama legyen nemes, ám könnyen énekelhesse felnőtt és gyerek… Személyre szabott kihívás ez a javából. Az alkotói folyamat olyan komplex volt, mint maga a téma, amiről a mű szól. Az egész kiadvány tűpontos, a művészek, pszichológusok, jogászok összeadódó tudása pedig a mélyben hat, és így, a művészet nyelvét használva, a gyerekek egészséges testhatárainak tanításában tényleg változás születik” - mondta Palya Bea.

A Hintalovon Alapítvány a könyvhöz kapcsolódóan adománygyűjtést indított. Céljuk, hogy olyan intézményekbe is eljusson a kiadvány (pl. óvodákba, Biztos Kezdet házakba, házi gyermekorvosi rendelőkbe, védőnői szolgálatokhoz), amelyeknek egyébként nem lenne lehetőségük hozzájutni a könyvhöz. A kampányhoz itt lehet csatlakozni!

Büntetés. Tipikus fogalom, mely minden szülőben felmerül a gyermeknevelés kapcsán. Lehet-e büntetni a gyereket? Milyen szabályokat állítsunk fel neki? És hogyha átlépi a megengedett határokat, hogyan hassunk rá úgy, hogy ne büntessük meg? Cikkünkben erre kerestük a választ.

Fotók: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Véget ért a klubszezon Szoboszlai Dominik számára, mivel sem az Európa-liga, sem az FA-kupa döntőjében nem lép pályára a Liverpool FC. Egy kupát a középpályás azért így is nyert a csapattal.
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.