Lifestyle

Megválasztották az öt legjobb magyar borászt

Megválasztották az öt legjobb magyar borászt. Jelenleg a szavazás második fordulója zajlik, amelynek eredményeként április 29-én fog kiderülni, hogy az öt döntős közül ki lesz a 16. Borászok Borásza.

Ki lesz idén a Borászok Borásza?

A Borászok Borásza idei szavazási mechanizmusa március 4-én a Magyar Tudományos Akadémián megtartott Kóstoló Körrel vette kezdetét. A hagyományokat követve ekkor gyűlt össze ugyanis az ötven legjobb magyar borász, akiket az elmúlt évek győztesei jelöltek a Borászok Borásza díjra. Ez az esemény nem csupán egy történelmi környezetben megtartott, rendkívül magas színvonalú és jóhangulatú kóstoló volt, hanem egyúttal itt adták le az ötvenek az elsőkörös szavazataikat. Ezek összesítése után alakult ki az öt fős döntő, ők azok, akik közül valaki elnyeri a 16. Borászok Borásza címet.

A döntős névsor kihirdetése előtt már elindították a voksolás második fordulóját, ahol értelemszerűen ezúttal is az ötveneknek van szavazati joguk, ők választják meg a végső győztest az öt legjobb közül.

A legjobb borászok közössége azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét jutalmazza, hanem a civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is.

Civil személyiségeket is díjaznak

A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend): AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), FIÁTH ATTILA (nemzetközi borakadémikus, a Corvinus Egyetem tanára), KOVACSIK TAMÁS (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), MIKLÓSA ERIKA (Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő) és RIPKA GERGELY (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).

A Jövő Borásza Ösztöndíjra borász hallgatók pályázhatnak és többek között 1.000.000 forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra.

A visszaszámlálás tehát elindult, április 29-én kiderül, hogy ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy ki lesz a Borászok Barátja, és ki lesz a 16. Borászok Borásza!

Fotó: Mák Tamás

Petőfik találkozója, „életre kelt” költő, 3D kiállítás, okos padok, emléktúrák és ételkülönlegességek – sosem látott méretű programsorozattal ünneplik Petőfi Sándor 200. születésnapját. Bács-Kiskun megyébe nem csak annak érdemes ellátogatnia a következő hetekben, hónapokban, aki Petőfi-rajongó: a legkisebbek és a felnőttek is szórakozva tanulhatnak a magyar történelem egyik legfontosabb alakjáról.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Utazás
A hét közepén ismét emelkedik majd a benzin nagykereskedelmi ára - írja friss közleményében a holtankoljak.hu.
Lifestyle
Minőségi és megfelelő mennyiségű alvásra mindannyiunknak szüksége van, sajnos viszont egyre többen küzdenek elalvási nehézségekkel. A jó hír viszont, hogy bizonyos esetekben saját magunkon is...
Sztárok
Nem titok többé: ez a 25 esztendős zenei előadó is csatlakozhat a 2024-es X-Faktor új mentorcsapatához.