“12 óra vidámpark, ahova a fiam vitt el” - anyukáik szereplésével készített új videoklipet a Bohemian Betyars - interjú

Tavaly - négy év kihagyás után - jelentkezett új nagylemezével a speed-folk-freak-punk stílusokat remek érzékkel vegyítő Bohemian Betyars. Ezen kapott helyet a Ne sírj anyám! című dal, amihez anyák napja alkalmából egy különleges koncertes kisfilm is készült - a zenekar tagjainak édesanyjai vendégszereplésével! A forgatókönyvet az éppen első mozifilmjén dolgozó, többszörösen díjazott és Diák-Oscar díjra jelölt rendezővel, Freund Ádámmal dolgozta ki, és valósította meg a zenekar.

“Ne sírj Anyám"

Már a cím is sokat elárul a dalról, amiben a Bohemian Betyars tagjai gyermekkori csínytevéseiket idézik fel. A dalszövegből azért egyértelműen kiderült, hogy a miskolci zenekar tagjainak nem kellett a szomszédba menniük, hogy rossz fát tegyenek a tűzre. Innen pedig szinte magától értetődően jött az ötlet, hogy videoklipben saját édesanyjaik bújjanak rocksztár bőrbe. Ahogy a srácok mesélik: “Anyukáink amúgy is igazi rocksztárok, szóval nem volt nehéz hozniuk a szerepet. Mi meg végre a közönségben pogózhattunk! Nehéz dolguk lehetett velünk, amíg gyerekek voltunk, és ezzel a dallal szeretnénk felszárítani minden miattunk hullajtott könnycseppet.” Azért olyan nagy sírások nem lehettek régen sem, hiszen a Bohemian Betyars mind a hat tagjának édesanyja első szóra vállalta a szereplést. A videót egyébként a többek közt Diák-Oscar díjra jelölt Freund Ádám rendezte, operatőre a kétszeres Aranyszem díjas Gyuricza Mátyás, vágója Kántor Dávid, látványtervezője Kakas Réka.

Bohemian Betyars Ne sírj anyám videóklip

A kisfilmben egy egészen különleges koncertbe nézhetünk bele, ahol az őrült, vad színpadi jelenlétéről ismert csapatot a szintén igazán belevaló anyukák zenei játéka váltja fel. Bár számukra talán kicsit szokatlanabb volt a rivaldafény, hamar körvonalazódott, hogy a srácok honnan örökölték a géneket. A forgatás legviccesebb momentumáról Szűcs Leventét kérdeztük: "Sokat nevettünk ezen a forgatáson, hiszen volt is min. Ott vannak az anyukáink és a színpadon bolondoznak, közben sok pogo jelenet van velünk, ami szintén elég sok vicces helyzetet szült. Amikor Kakas hátra dobott a tömegben egy műanyag sörös poharat, valaki a végén tökéletesen elkapta, ráadásul a kamerának is sikerült elcsípnie, szóval kincset érő jelenet lett belőle."

Bohemian Betyars Ne sírj anyám videóklip

A hosszú és fárasztó forgatáson tehát saját bevallásuk szerint kizárólag kisfiaik miatt léptek ki a komfortzónájukból az anyukák, de egy újabb, életre szóló családi élményt is szereztek. A következőképp meséltek erről: “Mit meg nem teszünk értetek...A forgatás végén nagyon meghatódtam, igazán küszködtem a könnyeimmel, bűn csúnya lett volna rajtam a sok elmaszatolt smink.” - mesélte az egyik anyuka, majd egy másik hozzátette: “Olyan volt, mint 12 óra vidámpark, ahova a fiam vitt el: szédítő-felemelő érzés volt, kizökkentem az időből és a térből.” Az anyukák egyébként a rivaldafényt is megszokták a forgatás végére, bár Dankó Dani (dobok) mamája kicsit még szkeptikus volt a zenei teljesítményét illetően: “Az ciki volt, hogy amit én műveltem a színpadon azt sajnos hallottátok is. Mármint, hogy össze-vissza vertem a dobot, pedig az nem is tehetett semmiről.” Abban viszont mindannyian egyetértettek, hogy csodálatos érzés volt testközelből megtapasztalni a közönség energiáját és szeretetét, ami rájuk is olyan erős hatással volt, hogy pillanatok alatt beleszoktak a szerepükbe.

Bohemian Betyars Ne sírj anyám videóklip

Míg az anyukák rocksztár ruhát öltöttek, addig a zenekar kivételesen a közönség soraiból élvezhette a bulit. "Nagyon izgatottak voltunk már napokkal előtte, hogy milyen lesz így együtt lenni velük egy egész forgatási napon és persze, hogy ők hogyan fogják megélni. Azért abban elég biztosak voltunk, hogy ha izgulni is fognak az anyukáink, nem fog sokáig tartani, és így is lett. Amint színpadra álltak és forgott a kamera, elkezdtek feloldódni, közben minden bandatag ki-ki a maga anyukája mellett volt végig és instruálta, biztatta. Nekik és nekünk is egy felejthetetlen élmény volt, és új szintre emelte az anya-gyerek kapcsolatot is mindenkinél. Nagyon jól esett látni őket, ahogyan kiléptek a komfortzónájukból, és tökéletesen lehozták a nem könnyű feladatot." - tette hozzá Levente.

Bohemian Betyars Ne sírj anyám videóklip

Ha már gyerekkori csínytevéseket említ a dal, arra is kíváncsiak voltunk, hogy az énekes-frontember mivel tudta leginkább kihúzni a gyufát otthon. "Azt hiszem a legtöbb gyufát én a rendetlenségemmel meg a lustaságommal húztam ki, nem is csínytevésekkel. Ez is benne van a dalszövegben, "ne sírj anyám, semmire kelek, a napot lopom, de enyém a lehet". Egyébként gyerekként valamiért nagyon szerettem elcsenni anyukám fonalait, gombolyagjait és azzal össze gubancozni az egész lakást. Emlékszem, hogy a fejemben én egy állatkertet építettem, de a képek alapján ez nem látszik."

Persze a szülői aggódás az évek múltával sem szűnik, pláne ha a gyerek zenésznek áll. "A mi szüleink szerencsére kezdetektől támogattak minket ebben. Volt persze, akinél nagyobb elvárások voltak a zenén kívül is, például lediplomázni, de ez is érthető. Végeredményben a szüleink boldognak akarnak tudni minket, és látták, bebizonyítottuk nekik az évek alatt, hogy így vagyunk azok, ha azt csináljuk amit szeretünk." Sírás tehát maximum az örömtől és büszkeségtől volt a forgatáson, a végeredmény pedig a nézők számára is szívmelengető, de egyúttal igazán belevaló anyák napi ajándék lett. Hogy vajon a videó vendégszereplői annyira belekóstoltak-e a sztár életbe, hogy ezután a színpadra is elkísérik-e fiaikat, május 5-én a Budapest Parkban, a Bohemian Betyars legnagyobb tavaszi koncertjén kiderül!

Bohemian Betyars - Ne sírj anyám! videó:

A Ne sírj anyám! videója a H&H gyártásában, az NKA, a Visionteam, a Kreatív Moziműhely és a Propclub támogatásával készült.

Leadfotó/Fotók: sinco

Oldalak