Bizonyított tény: Ha a párod feszült, te is az leszel.

Mit lehet tenni ellene?

A stressz csúnyán felboríthatja a hormonháztartásunkat

A konfliktus – és a közben fellépő stressz -  arra készteti testünket, hogy hormonálisan is reagáljon. Konkrétan, amikor stresszt tapasztalunk, testünk kortizol szintjének növekedését eredményezi, ami pedig azt az üzenetet küldi agyunknak: küzdj vagy menekülj.

A kortizol a reggeli ébredéstől számítva a legmagasabb (nagyjából egy órán keresztül), majd a nap folyamán fokozatosan csökken a testben. Azonban, ha stressz miatt tartósan megszakad ez a napi mintázat, szabályozatlanná válhat. Vagyis minél több stresszt okozó behatás ér bennünket (munkahelyi probléma, családi gondok, váratlan nehézségek, stb.) annál inkább felborul a hormonháztartásunk. Mindez pedig hosszú távon súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Kutatások igazolják a feszültséggel teli kommunikáció és a kortizolszint kapcsolatát

De mi a helyzet akkor, ha nem te, hanem a párod stresszes? Lehetséges, hogy az ő feszültsége rád is negatív hatással legyen? Egy nemrégiben megjelent új tanulmány szerint ez nagyon is megtörténhet! Dr. Oh. Rosie Shrout, az Ohio Állami Egyetem és munkatársai által végzett tanulmány során többek között azt vizsgálták, hogy párok stresszelése milyen hatással van a másik félre. – derül ki Sarah B. Woods viselkedésszakértő cikkéből.

Hozzá kell tenni: korábbi kutatások már igazolták azt, hogy a házastársak közötti szeretetteljesebb, együttérzőbb kommunikáció a nap folyamán számottevő kortizolszint-csökkenéssel jár. Ellenben a konfliktusok, a negatív magatartás jelentősen megnöveli a kortizolszintet. Ezenfelül, ha azt tapasztaljuk, hogy a párunk odafigyel az igényeinkre, megértő és törődő velünk szemben, az 10 éves távlatban egészségesebb kortizolszintet eredményezhet.

Azonban Shrout és csapata azt vizsgálta, miként hat a kortizolszintre a partner feszültsége. Azt is tesztelték, hogy a stressz és a kortizol közötti kapcsolat fokozódik-e azáltal, ha egy nézeteltérés során negatívabb magatartást tanúsítanak a résztvevők, például lenézést, kritizálást, a partner leértékelését, szemforgatást és ellenséges hangnemet.

Két nap alatt a vizsgálatban résztvevő 43 pár öt különböző nyálmintát adott a kortizol mérésére, miután 20 percen keresztül a házassági gondjaikról beszélgettek, amelyet a kutatók megfigyeltek. Átlagosan a párok több mint 11 évig voltak házasok, és többségük főiskolai végzettségű volt, és teljes munkaidőben dolgoztak.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2