Lifestyle

Miből készülnek a babaruhák?

A ruhák anyaga nagyon fontos tényező, talán a legtöbb anyuka ezt vizsgálja meg ruhavásárlás során. Nem mindegy ugyanis, hogy a babák, kisgyermekek milyen öltözetet viselnek – már csak az érzékeny bőrük miatt sem.

Cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb összetevőket, és kiderül, melyikkel hogyan kell bánni!

A legismertebb babaruha alapanyag: a pamut

Ha megnézed a Ruhafalva babaruha kínálatát, akkor láthatod, hogy ott is a legtöbb body, rugdalózó pamutból készült. Nem véletlenül használják ezt a textilt a gyártók oly nagy szeretettel, hiszen ennek a kelmének számos jó tulajdonsága van!

Az egyik, hogy jó nedvszívó képességgel és jó légáteresztő képességgel rendelkezik, így a kisbabák számára tökéletes minden pamutruha. Ezekbe ugyanis nem izzadnak bele a bébik, így kevesebb az esély a megfázásra is.

Ráadásul a pamut jól is tartja a hőt, tapintása puha és számos színben elérhető. Készül belőle takaró, alsónemű, póló, szoknya, nadrág, mindenféle babaruházat, de kis sapka és hálózsák is. Mosni 60 fokon is lehet, és a 100%-os pamutanyagnak antibakteriális tulajdonságai is vannak.

Mivel gyűrődik és bolyhosodik, gyakran keverik más anyagokkal, hogy kompenzálják ebbéli hiányosságait. Nézzük, miket alkalmaznak leginkább!

Poliészter: mit tud ez a textil?

A pamuthoz leggyakrabban poliészter szálakat kevernek, hiszen ez utóbbi nem gyűrődik, így az ebből készült öltözetek nem igénylik a vasalást. Nem rossz anyag a poliészter sem: nagyon tartós, kopásálló, nem nyúlik és a hőtartó képessége szintén kiemelkedő.

Ezért nem is csoda, hogy a ruhaipar szeretettel használja: főleg őszi-téli öltözetek készülnek belőle. Sapkák, kabátok, dzsekik, mellények: ezek mind kiválóan melegítenek. A poliészter ezért is lehet a babaruhák alapanyaga, nem fáznak meg a gyerkőcök egy ilyen öltözetben.

A sztreccsanyag

Van még egy híres textil, amelyekkel a babaruhák esetében is találkozunk – ez az elasztán, vagy ahogy mindenki ismeri: a sztreccs! A fürdőruhák, úszódresszek, nyári kis nadrágok készülnek a jól nyúló elasztánból, bizonyára, tudod, melyik anyagról van szó.

Ez egy hőérzékeny textília, így nem mindegy, hány fokon mosod. A szárítógépbe sem szabad betenni ezeket a ruhákat. Figyelj, mert gyakran keverik ezt is a pamuttal, így ha a címkén azt látod, hogy a ruha elasztánt is tartalmaz, akkor ennek megfelelően tisztítsd, szárítsd!

Miért fontos ismerni a babaruhák alapanyagait?

Ma már teljesen megszokott dolog, hogy webáruházakból rendelünk. Főleg kisbabás családok esetében lehet ez hasznos, ahol a szülők a napi tevékenységeik mellett nem érnek rá boltba járni, beszerezni minden fontos dolgot.

Megkönnyíti az életüket, hogy ruhát rendelni online is lehet: például a Ruhafalva új és használt gyerekruhákat árusító webáruházból. Itt feltüntetik az adatlapon, hogy miből készült az adott öltözet, így nem érhet minket csalódás.

Például, ha tudjuk, hogy egy babaruha pamut, akkor tudni fogjuk, milyen hőfokon mossuk, vasalhatjuk-e, fog-e bolyhosodni. Ezért is fontos ismernünk az egyes ruhafélék alapanyagait.

Oldalak

Lifestyle
Home&Design
Jaipurtól Whistlerig, íme nyolc rendkívüli, díjnyertes ház, amelyek nemcsak gyönyörűek, de még az energiafogyasztásuk is minimális.
Lifestyle
Te tudod, pontosan mennyi idő után érdemes lecserélned a párnáidat? Meg fog lepni a válasz!
Lifestyle
Nem könnyű feladat megszabadulni a makacs hasi zsírtól, azonban van egy egyszerű módja annak, hogy felgyorsítsuk a folyamatot és akár néhány nap alatt változást tapasztaljunk.