4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét!

A bőr szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely a testünk védelmét csak akkor tudja megfelelően biztosítani, ha épségét megőrizzük. Ez azonban nagy odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Az ő bőrük vékonyabb és a hámsejtek egymáshoz kapcsolódása lazább, ezért sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve. A Magyar Védőnők Egyesülete szakértőinek segítségével összeszedtük a négy legfontosabb dolgot, amit a csecsemők bőrének védelméért tehetünk. (x)

Elsőszámú védelem

A bőrünk az elsőszámú pajzsunk a mindennapokban: véd a mechanikai-, hő-, fény-, időjárás-, vegyi hatások, valamint a kórokozók ellen is, és szerepe van a testünk hőszabályozásában. Bőrünkön keresztül bizonyos kiválasztási és felszívódási folyamatok is zajlanak, és nem hanyagolható el érzékszervként sem. Az újszülöttek bőre nagyban különbözik a felnőttekétől, eltérő az áteresztőképessége, verejtékezése, fényérzékenysége, illetve reakcióképessége is, ezért kiemelten kell óvni a külső behatásoktól. Az alábbiakban tippeket adunk arra, hogy hogyan védjük a kicsik bőrét.

Megfelelő ruhák a megfelelő hőmérséklethez

Fontos, hogy mindig szem előtt tartsuk, hogy időjárásnak megfelelően öltöztessük csecsemőnket. Elsődleges szabály, hogy a bőrrel érintkező ruhadarab jó nedvszívó képességgel rendelkezzen (pamut, gyapjú, bőrbarát anyagok) és kerüljük a műszálas textileket. Meleg időben olyan ruhát érdemes választani, ami kellemesen hűvösen tartja a babát, és felszívja a verejtékezést. Azonban hideg időben is fontos odafigyelni a bőr jó szellőzésére: inkább több réteg ruhát adjunk a gyermekre, mint egy vastagot. A kinti sétához pedig használjunk bő overált, ami könnyen ráhúzható a szobai viseletre.

Divat helyett praktikum

Sokan esnek abba a hibába, hogy a divatot helyezik előtérbe a csecsemők öltöztetésénél. Pedig különösen az első hónapokban a tetszetős ruhácskák helyett célszerű a minél egyszerűbb ruhadarabok választása, amelyeket könnyű feladni, illetve levenni a csecsemőről. A ruha és a nadrág ujjainak vége ne legyen szoros, mert az elszoríthatja a csuklót és a bokát, valamint részesítsük előnyben a széles, boríték alakú nyakat, ami könnyen tágul, mert ez egyszerűen áthúzható a csecsemő fején. A comb belső oldalán a patentos rugdalózó megkönnyíti a pelenkázást. A lábnál záródó kezeslábasok pedig elejét veszik a megfázásoknak és könnyedén lecserélhetőek.

A mosásnál is fontos a hipoallergén szerek használata

Nem csak azok az anyagok károsíthatják a babák bőrét, melyek közvetlenül érintkeznek a testükkel. Ugyanígy irritációt okozhatnak a rosszul megválasztott mosószerek is. Fontos, hogy mosásnál kerüljük a felesleges adalékanyagokat tartalmazó mosóporokat, és mindig nagyon ügyeljünk a megfelelő alapos öblítésre. Szerencsére van már olyan hipoallergén mosószer család, mint például a Lovela Baby, amely ráadásul dermatológiailag is tesztelt, illetve mesterséges színezőanyagoktól és allergénektől is mentes. Ennek köszönhetően pedig már a baba születésének első napjától biztonságosan használható és ajánlott akár az egész család számára, hiszen érdemes a szülők és a testvérek ruháit is hipoallergén mosószerrel mosni az első időszakban, mivel az ő ruháik is érintkeznek a baba bőrével.

Kerüljük az irritáló anyagokat

Egyes tisztítószerek alkalmazásával sérülhet a bőr védő rétege, áteresztővé válhat a potenciális allergénekre. A különböző összetevőkre persze egyedi az érzékenység, de vannak olyan jellemzően irritáló anyagok, melyeket nem ajánlott csecsemők közelében alkalmazni. Ilyenek a színezékek, illatanyagok, durva szemcsés anyagok, klórtartalmú összetevők, valamint a fertőtlenítők is.

Lead fotó, fotók: Shutterstock

Oldalak

Szólj hozzá Te is!