Ütős flip kamera és 8K videó - Az ASUS ZenFone 7 az idei karácsony nagy kedvence lehet

Nagyon jó időzítéssel érkezett meg hozzánk idén ősszel az ASUS legújabb flipkamerás okostelefon családja, a ZenFone 7 széria. A továbbfejlesztett, forgatható kamerarendszer, a 8K videózás, a lenyűgöző szelfifotók, valamint a benne dolgozó csúcsprocesszor mind jogosan teszik méltóvá arra, hogy az idei karácsony egyik slágerajándéka legyen. (x)

Igenis fontos a csomagolás

Az ünnepek közeledtével minden alkalommal rá kell jöjjek, hogy tényleg két féle ember létezik: aki tud csomagolni, és aki nem. Én, akit a nagymamája újságpapírba hajtogatott építőkockákkal tanított meg a majdani ajándékok esztétikus és akkurátus elrejtésének módjára, egyszerűen fel nem foghatom, hogy tud valaki tiszta lelkiismerettel létezni úgy, hogy soha még csak meg sem próbálta elsajátítani a csomagolás alapjait az élet iskolájában.

Ez a kattanásom egyébként nem csak az ajándékokra érvényes, hanem szinte minden dobozban érkező termékre, legyen az cipő, kozmetikum, vagy akár műszaki cikk. Éppen ezért nagyon tudok örülni az olyan szuper megoldásoknak, mint amivel az ASUS ZenFone 7 is operál, hiszen már maga a készülék doboza is rendkívül letisztult, nem harsány, a fedél leemelése után is csak egy diszkrét Flip camera logo jelzi, hogy azért lesznek itt még izgalmas dolgok.

Minden tartozék külön rekeszben pihen - kicsit óradoboz feelingje van a dolognak - ami pedig plusz pirospont, hogy az alapcsomagban egyből két gyári tokot is kapunk, egy áttetsző szilikon-, és egy strapabíró, az adott készülékkel színazonos (tehát fekete vagy fehér) modellt. Ezekkel egyébként nem csak a telefon védelmét pipálhatjuk ki, hanem a hátlapi kamerasziget kiemelkedését is kiegyenlíthetjük.

Okos töltési megoldások

Amit viszont nem érdemes keresnünk a dobozban az az USB ki- és bemenet, a mellékelt kábel ugyanis mindkét felén Type-C-ben végződik, ami a 30 wattos töltőfejjel (Asus Hyper Charge, 30W) a lehető leggyorsabb töltést támogatja, amire a ZenFone 7 képes. Vezeték nélküli töltés funkciót sajnos ezúttal sem kapott a készülék, a márka álláspontja szerint azért, mert a technológia beépítése az akkumulátor méretének változtatásával járt volna, ennek megtartása pedig fontos volt számukra. Intelligens töltési opció viszont van a telefonban, amivel beállíthatjuk, hogy az akkumulátort csak egy meghatározott kapacitásig (80-90%) töltse fel, vagy az ébresztési időhöz alkalmazkodva érje el a 100%-ot, ezzel is védve a nagy teljesítményű, 5000 mAh-s akkumulátor élettartamát.

Méretesen elegáns

Az ASUS ZenFone 7 női szemmel nézve nem épp egy kis darab, és a maga 230 grammjával nem is a legkönnyebb készülékek közé sorolandó, de különösen a pasztell fehér kivitel annyira különleges és elegáns, hogy a fenti paramétereken nem igazán éri meg fennakadni. A készülék 84%-át lefedő AMOLED NanoEdge kijelzőjénél szebbel nem igen találkozhatunk a piacon, ezt pedig a flip kamerának köszönhetően még a kameralyuk sem töri meg. A fény és az árnyék folyamatosan változó játéka a 3D-ben íves hátoldali üveg borító alatt igazán exkluzív hatást kelt, jó vele megjelenni.

Okos gomb

Szuper megoldás a gyártótól a készülék jobb oldalába épített okos gomb, ami kényelmesen pont ott van, ahová a hüvelykujjunk amúgy is természetesen esik. A telefon bekapcsolásán túl ebbe integrálódott az ujjlenyomat olvasó is, illetve kétszeri megnyomással elindul a Google Assistant, de az általunk meghatározott kedvenc alkalmazás gyorsgombjaként is beállíthatjuk. Az elképesztően gyors ujjlenyomat olvasón túl persze van benne arc alapú feloldás is, a flip kamera azonban csak a kijelző aktivizálása után (kóddal, vagy ujjlenyomattal) azonosítja a telefon gazdáját, így sejthető, hogy a gyorsaság maitt a felhasználók többsége inkább az okos gombos bejelentkezésnél marad majd.

Gyors és megbízható

A ZenFone 7-et a legújabb, vezető Qualcomm® Snapdragon™ 865 5G mobil processzor hajtja, így minden téren kiváló teljesítményt nyújt, legyen szó játékról vagy multimédiáról. Az alap készülék 128 GB tárhellyel rendelkezik, a 7Pro változat viszont már ennek a duplájával, 256 GB-al kapható. A készülék normál használat mellett egyébként elképesztő, akár 2 napos üzemidőt is simán tud hozni, ami további beállításokkal még inkább egyénre szabható - így már értjük, miért ragaszkodott annyira a gyártó az akkumulátor méretéhez.

Ütős flip kamera és 8K videó

A legjobb dolgot persze a végére hagytam, mert hát kit érdekel a csomagolás meg a kábelek és homi okos gomb, amikor itt van ez a csodás Flip kamera. Ez egyébként már a 6-os szériából is ismerős lehet, de csak valami nagyon távoli, a ZenFone 7 modell tripla forgatható kamerája ugyanis már jóval magasabb szintet képvisel. A ZenFone 7 Flip kameráját egy új, egyszerűbb, de erősebb léptetőmotor hajtja, a felhajtás szögének pontosabb vezérlése érdekében pedig szögérzékelővel is ellátták. Ez biztosítja, hogy a Flip kamera mindig biztonságos helyzetben legyen, és akár memorizálni is tudja három kedvenc flip pozíciónkat a szögek még gyorsabb változtatása érdekében.

A Flip kamera védelmere került a készülékbe leejtés szenzor is, ami a telefon rendellenes mozgási irányát érzékelve automatikusan behúzza a kamerát a helyére. Ami pedig ott is tartja, az nem más, mint a fent már említett stabilabb, ún. aktív tok, ami sportolás közben lehet kifejezetten hasznos, hiszen a kameramodul mellett található kis pöcökkel le lehet zárni a kamera forgathatóságát, így az intenzív rázkódás esetén sem mozdul el a helyéről.

A világ első háromszoros Flip kamerája

Na, de most már tényleg a lényeg. A motorizált, felpattintható modul ezúttal egy 64 MP-es széles látószögű főkamerát, egy ultraszéles kamerát és egy teleobjektíves kamerát foglal magába 3-szoros optikai zoommal, így könnyedén készíthetünk vele tényleg meglepően jó fotókat. Az ultraszéles kamerával mindent megörökítő, kiterjesztett tájkép fotókat és részletgazdag makró képeket rögzíthetünk, míg a 64 MP-es főkamerával fényesebb és tisztább éjjeli képek készülnek, élénkebb színekkel. A teleobjektíves kamera 12-szeres digitális zoomjával pedig könnyedén "érintési" távolságba hozhatunk akár távolabbi objektumokat is.

Határtalan szelfi élmény

A ZenFone 7-nek van az összes telefon közül a legnagyobb felbontású szelfi kamerája. Hihetetlen ultraszéles szögű szelfiket készít, amibe mindenki belefér, az automatikus arctorzulás korrigálás pedig segít, hogy mindenki a lehető legjobban nézzen ki az elkészült képen. Ráadásul, mivel ilyenkor ugyanazt a kamerarendszert használja mint a hátlapi kamera, az éjjeli szelfi készítés sem jelent számára problémát.

Profi video felvétel

A ZenFone 7 iparágvezető 8K-s, 30 fps-es, nagyfelbontású videófelvételt biztosít elektronikus képstabilizálással (EIS) és akár 4K UHD ultraszéles szögű felvétellel. Automatikusan igazítja a fényességet és az expozíciót, hogy teljesen mértékben kihozza a részleteket és színeket, mindegy, hogy éjjeli vagy fényes, nappali képeket szeretnénk készíteni. Mindemellett egy csomó olyan szuper plusz funkciót is használhatunk, mint pl. a HyperSteady, ami a felvételek stabilizálását segíti elő vagy a FreeZoom, aminek köszönhetően nem csak a videó közepébe, hanem bármelyik részébe belenagyíthatunk, kvázi moziszerű hatást kreálva ezzel. Mindemellett a 2.0-ás mozgáskövetés is remekül működik, ami az adott mozgó tárgyat mindig a felvétel középpontban tartja.

Mindent összevetve...

...az ASUS ZenFone 7 egy nagyon eltalált kis készülék lett, hála a márka újító hozzáállásának. A 8K-s videók tényleg lenyűgözőek és a háromszoros Flip kamera is több mint jól teljesít, a lehetőségek kvázi végtelen tárházát kínálva a felhasználók számára. Ha mindehhez hozzáadjuk a bivalyerős processzort, a meglepően jó üzemidőt és a letisztult dizájnt, nincs is kétségünk afelől, hogy - illő csomagolásban ofkorsz - ennek a szériának mindenképp lesz keresnivalója a fa alatt.

Oldalak