Ártalmatlannak tűnő, veszélyes anygagok minden háztartásban

Talán nem is gondolnád, hány ártalmatlannak tűnő, mégis az egészségre károsan ható anyaggal élhetsz együtt otthonodban. Olvasd el cikkünket, és tudj meg többet!

Az utóbbi években egyre több anyagról derül ki, hogy allergiát okoznak, avagy növelik a daganatos megbetegedések kockázatát. Ha ezeket a dolgokat száműzzük a lakásainkból, akkor sokat tehetünk egészségünk megóvásáért.

Légfrissítők, illatosítók
Az üzletek polcain már régóta kitüntetett helyet foglalnak el a különböző illatosítószerek, melyeket elektromos vagy éppen spray formájában is beszerezhetünk. Finom, kellemes és friss aromát ígérnek, olykor a lakás dekorációjává is válhatnak, ennek ellenére a szakemberek nem feltétlenül javasolják használatukat. Összetevőik ugyan valóban elnyomják a kellemetlen szagokat, de ehhez olyan anyagokat hívnak segítségül, melyek az emberi szervezetre nézve sokszor akár károsak is lehetnek. Ilyen többek között a formaldehid és a naftalin: mind a kettő erősen rákkeltő hatású. Érdemes helyette illatgyertyákat, illatpárnákat, esetleg szárított levendulát, virágokat vagy éppen friss citromot használni az otthon illatosítására.

Tisztítószerek
A modern háziasszony életének könnyebbé tevői, azonban legtöbbjük sok mellékhatással is rendelkezik a folt eltávolításán és a felületek fényesebbé tevésén kívül. A perklór-etilénről és a dietilén-dioxidról sok szakértő feltételezi, hogy erősen rákkeltő hatással rendelkeznek. Érdemes helyettük olyan természetes tisztító hatással rendelkező anyagokat használni, mint például az ecet, a szappan, a citrom vagy a sós víz.

Bútorszövetek, textíliák
Az előbbiek színezésére használt festékek számos olyan anyagot tartalmazhatnak, melyek károsíthatják egészségünket. Sokszor már maga a textília is olyan anyagból készül, amely az enyhe allergiás tünetektől kezdve a rákig bármit okozhat. Különösen a vasalást nem igénylő anyagokkal kell óvatosan bánni: ezek kezelésére sokszor olyan vegyületeket használnak, melyek ártalmasak lehetnek az emberi szervezetre. Vásárláskor érdemes küröltekintőnek lenni!

Oldalak