Az olaj meggyulladása az egyik leggyakoribb konyhai tűzokozó, és ez leginkább annak köszönhető, hogy sokan nem ismerik a veszélyeit. Amikor az olaj túlmelegszik, elér egy pontot, ahol spontán lángra lobbanhat – ez az úgynevezett gyulladási hőmérséklet, amely olajfajtától függően 230-385°C között mozog. A bajt az okozza, hogy az olaj egyáltalán nem viselkedik úgy, mint más anyagok: vízzel érintkezve azonnal felfröccsen, és hatalmas lángokat hoz létre. Ezért az egyik legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövethetünk, hogy reflexből vizet öntünk rá – hiszen ezzel nem eloltjuk, hanem szó szerint felrobbantjuk a lángokat.
3/5
Fotó: Pinterest
Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el
Az olaj meggyulladása az egyik leggyakoribb konyhai tűzokozó, és ez leginkább annak köszönhető, hogy sokan nem ismerik a veszélyeit. Amikor az olaj túlmelegszik, elér egy pontot, ahol spontán lángra lobbanhat – ez az úgynevezett gyulladási hőmérséklet, amely olajfajtától függően 230-385°C között mozog. A bajt az okozza, hogy az olaj egyáltalán nem viselkedik úgy, mint más anyagok: vízzel érintkezve azonnal felfröccsen, és hatalmas lángokat hoz létre. Ezért az egyik legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövethetünk, hogy reflexből vizet öntünk rá – hiszen ezzel nem eloltjuk, hanem szó szerint felrobbantjuk a lángokat.