Lifestyle

Az Állatok Világnapja alkalmából idén is menhelyeket támogat a MARS

A koronavírus-járvány időszakában az emberekben erősödött az igény a kisállattartásra, mert a korlátozások miatti bezárások és elszigeteltség idején a lakosság egy része magányossá vált, és úgy érezte, hogy egy háziállat jó eséllyel enyhítheti az egyedüllét érzését.

A járvány után több kisállat is visszakerült a menhelyekre

A szomorú fordulat az, hogy az új kisállattartók egy része a járványhelyzet utáni időszakban már nem tudott megfelelően gondoskodni kedvencéről, így az állatok egy része visszatért a járvány előtti helyére, aminek következtében a menhelyek mára leterheltté váltak, és a megnövekedett költségeik jelentősen nehezítik a működésüket. A MARS vállalat a probléma enyhítésére az Állatok Világnapja alkalmából közel 1,5 millió Ft pénzadománnyal és saját önkéntesei bevonásával nyújt segítséget két hazai menhelynek.

kutya menhely covid

A hazai állattartók nagy része nem egy átgondolt kiválasztási folyamat révén jutott állathoz, hanem ismerőstől fogadta be (21,7%), ajándékba kapta (22,1%), az utcáról fogadta be (7,4%), vagy örökölte (2%) – derül ki A magyarországi kutyatartási szokások a COVID-19-világjárványban1 2021-es országos reprezentatív felmérésből. A kutatásból az is kiderült, hogy a járvány során megváltozott az ember-állat dinamika, hol erősödött, hol feszültséggel telítődött, a hosszú ideig tartó bezártság miatt pedig az otthoni környezet vált a családi tevékenységek legfőbb és sok esetben egyetlen helyszínévé. Az új gazdira találó állatok egy része sikeresen integrálódott a családok életébe, de sajnos nagy részük a lezárások végeztével visszakerült az utcára vagy a menhelyekre.

Valóban veszélyben vannak a hazai menhelyek?

A menhelyekre visszakerült kisállatok mostanra felforgatták a szervezetek életét, és egyre több intézmény jelentett "létszámstopot”, azaz több árva állat befogadására már nem képesek. További nehézséget jelent a költségek növekedése is, hiszen állatorvosi ellenőrzést, néhány esetben pedig komoly orvosi beavatkozást, és természetesen napi ellátást igényelnek az állatok. Hozzájárulások és támogatások nélkül ezek a szervezetek egyre nehezebben működnek, ami azt eredményezheti, hogy az utcára kerülő, ellátásban tovább nem részesülő állatok száma növekedhet. "Mi a Rex-nél szerencsére még nem tapasztaltuk a pandémia utáni visszahozatal-növekedést, de a folyamatos költségnövekedés rendkívül nehéz feladat elé állít minket." – erősítette meg dr. Koleszár István, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója.

kutya menhelyről örökbefogadás

Az Állatok Világnapja alkalmából menhelyeket támogat a MARS

Az október 4-ei világnap célja, hogy egyesítse azokat, akik jobb hellyé szeretnék tenni a világot az állatok számára, ez különösen igaz a világjárvány utáni időszakra, amely megmutatta, hogy az emberi viselkedés milyen hatással lehet az állatok életminőségére. A MARS elkötelezett az állatotthonok támogatása és a felelős örökbefogadás mellett, ezért idén is közel másfél millió forinttal támogatja a Rex Kutyaotthon Alapítványt, akik a felajánlott összeget a legsürgetőbb feladataik ellátására fordítják. Az anyagi hozzájáruláson kívül a MARS önkéntes napot is szervez, amelynek keretén belül a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítványnak nyújtanak támogatást munkájukkal. „Mindannyian képesek vagyunk pozitívan befolyásolni az állatok életkörülményeit és környezetét. A segítségnek sokféle formája lehet, adomány állatmenhelyeknek és jótékonysági szervezeteknek, önkéntes tevékenység, vagy taníthatjuk a gyermekeinket, hogyan bánjanak tisztelettel és kedvesen az állatokkal. A Marsnál hiszünk abban, hogy minden kisállat megérdemel egy szerető otthont. A számukra jobb élet megteremtésének részeként célul tűztük ki, hogy hatékonyan támogassuk a menhelyeket, kampányoljunk az örökbefogadásért, és megtanítsuk az új gazdikat kedvenceik felelősségteljes gondozásra” - mondta Mihaela Negrescu, a Pedigree portfóliómenedzsere.

1 A magyarországi kutyatartási szokások a COVID-19-es világjárványban

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A 2022-es Dancing with the Stars ezúttal is egy hatalmas, fergeteges hangulatú élő show-al zárult, ahol a nézők óriási meglepetéseknek lehettek szemtanúi, az est végén pedig az is kiderült, melyik...
Fashion&Beauty
Rengeteg olyan kombináció van, ami felvéve tökéletesen kiegészíti egymást. Ilyen a következőkben bemutatott ing-baseball sapka párosítás is, amivel tele van jelenleg minden közösségi oldal.
Sztárok
Katalin hercegné már túl van a negyedik X-en, emellett három gyermeket is a világra hozott, de továbbra is kirobbanó formában van, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mivel éri ezt el.