A televíziózást online újságírásra cserélte, és nem bánta meg - Paulovics Alexandra

A Femcafe.hu Lifestyle és Egészség rovatainak vegán rovatvezetője legalább olyan sokszínű egyéniség, mint írásai. Paulovics Alexandrát kérdeztük a karácsonyi készülődésről és a jövőbeli terveiről.

Advent a Femcaféval

Adventi sorozatunkban a Femcafe.hu szerzői egymást kérdezik karácsonyról, gyerekkorról és arról, miért jó jónak lenni. Ezúttal Csontos Kata a Sztárok és a Bed&Love rovatok írója kérdezi az Egészség és a Lifestyle rovatok szerzőjét: Paulovics Alexandra újságírót.

Mi szerettél volna lenni kiskorodban?

Már gyerekkorom óta műsorvezetőként vagy riporterként képzeltem el magam, hogy majd felnőttként ásatásokról tudósítok és bejárom az egész világot. 12 éves koromban írtam egy iskolai beadandót, amiben megfogalmaztam az álmaimat, és ez teljesen beigazolódott. Sokan kinevettek, amikor azt mondtam, hogy a legnagyobb kereskedelmi tévéknél fogok dolgozni egyszer, de én sokat küzdöttem azért, hogy ezen a pályán tudjak majd elhelyezkedni, és végül nekem lett igazam.

Mindez hogyan valósult meg a gyakorlatban? Milyen út vezetett a Femcafe szerkesztőségéig?

Sok évig voltam a tévénél, bulvármagazinműsorok szerkesztőségében dolgoztam. Aki ilyen területen tevékenykedik, az tudja, hogy ez a szakma nagyon intenzív, ezért néha szükség van egy lélegzetvételnyi szusszanásra. Így amikor mindezt egy kicsit parkolópályára tettem, egy ideig szabadúszóként videókat forgattam és a vágásban megtaláltam a hobbimat és a szenvedélyemet. Ezek után jött szembe velem a Femcafe Lifestyle és Egészség rovatok vezetői pozíciója. Tévés munkáim után, szerettem volna kipróbálni, hogy milyen egy online lapnál dolgozni. Tudtam, hogy sokat fogok itt tanulni, és ez szerencsére így is lett.

Mit élvezel a leginkább az újságírói munkában?

Nálunk a Femcafénál témaszabadság van, mi választhatjuk ki azt, miről szeretnénk írni. Így lényegében kizárólag a saját kíváncsiságunk és érdeklődési körünk szab gátat az ötleteknek. Kifejezetten örülök, hogy kreatív munkát végezhetek, ami ezáltal soha nem válik unalmassá. Természetesen az is szuper, hogy a munkánk során rengeteg kapcsolatra tehetünk szert, és olyan helyekre juthatunk el, ahová különben nem lenne esélyünk.

A Lifestyle és Egészség rovatok vezetőjeként milyen témák állnak a legközelebb a szívedhez?

Témák tekintetében nagyon széles skálán mozgok, ugyanannyira érdekel az egészéges életmód és az alternatív gyógyászati módszerek, mint az edzéstervek, az aktuális étkezési trendek, vagy éppen a legfrissebb kutatási eredmények. Mivel már több mint két éve vegán vagyok, ezért a munkám során folyamatosan tágíthatom a tudásomat ezen a területen is. A Lifestyle rovat kapcsán is szerteágazó az érdeklődési köröm: közel állnak hozzám a tudományos témák, szeretem olvasgatni az érdekességeket a nagyvilágból, bármikor szívesen írok Stephen Hawkingról vagy Elon Muskról, ahogy arról is, hogy például egy párkapcsolatban hogyan működjünk jól.

Közeleg a karácsony, te hogyan készülsz az ünnepekre?

Szerencsésnek mondhatom magam olyan szempontból, hogy gyönyörű ünnepeim voltak gyerekkoromtól kezdve. Nagyon szeretem a karácsonyt, ez a kedvenc ünnepem, és egyáltalán nem az ajándékozás miatt. Kifejezetten rosszul vagyok a tárgyi ajándékoktól, így amikor a családommal vagy a barátaimmal megajándékozzuk egymást, akkor én mindig valami személyeset szeretek adni, amiről tudom, hogy a másiknak jól fog esni. Egy kézzel írott levél, egy emlék – nekem ezek a dolgok fontosak, az ilyen ajándékokon bármikor el tudom sírni magam. Tudom, hogy klisé, de nekem az együtt töltött idő számít, mint például egy forraltborozás vagy egy közös főzés, étkezés. A későbbiekben, ha lesz saját családom és gyerekeim, akkor is mindig erre szeretném majd fektetni a hangsúlyt.

Van olyan ünnepi hagyomány, amit évek óta őrzöl?

Van egy meghatározó gyerekkori emlékem. Mindig a nagyszüleimnél ünnepeltük a karácsonyt, és onnan tudtam, hogy jött a Jézuska, hogy egy kis csengőszót hallottam a szobából. Nekem ez akkora öröm volt, hogy szinte extázisba estem. A titokzatossága és varázslatossága teljesen magával ragadt. Ezt a csengőt a mai napig őrzöm, minden évben felteszem a karácsonyfára, amit hagyományosan december 24-e estéjén díszítek fel, miközben karácsonyi zenéket hallgatok. Van még valami, amiből nem engedek, mégpedig a karácsonyi menü: a halászlé és a bejgli elmaradhatatlan számomra. Amikor egyedül töltöm a szentestét, akkor szeretek számot vetni magamban, átgondolni az elmúlt évet. Én ilyenkor szeretem kitisztítani a gondolataimat, nem pedig szilveszterkor vagy új évkor.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Nincsenek konkrét terveim, de szeretnék mindig azzal foglalkozni, amit élvezek, illetve folyamatosan fejlődni és egyre jobb lenni a szakmámban. Amikor ennek a viszontagságos időnek vége, akkor szívesen elmennék újra latin táncolni, tervezem folytatni az orosztanulást, és a barátaimmal is összeállítottunk egy bakancslistát pár különleges hellyel, ahová el szeretnénk együtt utazni.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!