6 érdekesség a nemzetközi nőnapról, amit biztosan nem tudtál

Március 8-át már több mint 100 éve Nemzetközi Nőnap néven ismeri a világ. Egyes országokban ez a tüntetések napja, más helyeken a nők teljesítményének megünneplésére és a nemek közötti egyenlőség előmozdítására szolgál. Hoztunk most 5 olyan érdekességet, amit vélhetően te sem tudtál erről a jeles ünnepről.

1. Több mint 100 éve ünnepeljük

1909. február 28-án az immár feloszlatott Amerika Szocialista Párt megszervezte az első nemzeti nőnapot, amelyre február utolsó vasárnapján került sor. 1910-ben Clara Zetkin - a Németországi Szociáldemokrata Párt női irodájának vezetője - felvetette a globális nemzetközi nőnap ötletét, hogy az emberek szerte a világon egyszerre ünnepelhessenek. 1911. március 19-én tartották az első nemzetközi nőnapot; több mint 1 millió ember vett részt Németországban, Svájcban, Ausztriában és Dániában.

2. 1975-ben az ENSZ hivatalosan is elismerte a nemzetközi nőnapot

1975. március 8-án az ENSZ először "ünnepelte" a nemzetközi nőnapot, azóta pedig az éves rendezvények és ünnepek elsődleges támogatója lett. Arra ösztönzik a világ több országát is, hogy fogadják el ezt az ünnepet és célját, hogy "a történelemben rendkívüli szerepet játszó hétköznapi nők bátorságát és elszántságát" elismerjék ezzel is. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!