5 házi készítésű ajándék anyák napjára

Az anyák napja az a fajta ünnep, amikor a kézzel készített ajándékot részesítjük előnyben. De hogy valóban olyan ajándékot nyújthass át anyukádnak, amire Te is büszke vagy, nem kell a legbonyolultabb módszert választani.

1. Üvegfestés:

Elkészítési idő: kb. 3 óra

Kellékek:
Üvegfestékek
Sablon
Kontúrfesték
Ecset
Bögre, váza
Zsírpapír
Filc

Elkészítés:
Aki egy kicsit is tud festeni, annak ez a feladat kicsit sem nem lehet bonyolult.
Első lépésként válasszuk ki a lefesteni kívánt mintát, formát. Ha ügyesebbek vagyunk, akár mi magunk is készíthetünk egy rajzot. Az üveglapra helyezzük rá a zsírpapírra készített mintát, majd másoljuk át és húzzuk ki egy vékony filccel. Mielőtt nekiesnénk a kifestésnek, használjunk kontúrfestéket a szélek kiemelése gyanánt - ezzel nemcsak saját helyzetünket könnyítjük meg, de a festék sem maszatolódik, folyik el. Várjunk legalább 2 órát a megszáradására, majd jöhetnek a belső felületek. Kezdjük a világos színek festésével és haladjunk így a legsötétebbekig.

 

2. Befőttesüveg:

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Kellékek:
Befőttesüveg
Mintás, színes textilek
Szalag
Pomponok, hungarocell gömbök, hungarocell szívek gyöngyök a díszítéshez
Olló

Elkészítés:
A befőttesüvegek tetejét 5-6 cm-rel nagyobb textillel borítsd be szépen körben, erre ragaszd a díszeket. Innentől pedig szabad a pálya: kösd át egy szép szalaggal, amire tehetsz bármilyen dísztárgyat, vagy akár kis üzeneteket is.

 

3. Dekupázsolás:

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Kellékek:
Díszítendő tárgy (pl. kis fadoboz)
Szalvéta vagy dekupázspapír
Ecset
Világos akrillfesték
Olló
Dekupázsragasztó
Szivacs

Elkészítés:
A felületet befestjük a kiválasztott színnel - a legszebb hatást akkor érjük el, ha a minta „belesimul” a felületbe, azaz a szalvéta vagy papír alapszínével harmonizáló festéket választunk. Kivágjuk a mintát - szalvétánál ügyeljünk, hogy csak egyetlen papírrétegre lesz szükségünk, azaz a kivágott szalvétadarabról le kell „fejtenünk” a két alsó réteget! A megszáradt felületre helyezzük a mintát, és a ragasztós ecsettel középről kifelé haladva szépen felfestjük.

 

4. Gyertya személyre szabva:

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Kellékek:
Gyertyaviasz vagy zselé
Öntőforma
Kanóc
Színezőrúd
Illóolaj
Egyéb díszítőelemek (gyöngyök, falevelek, szárított virágok és gyümölcsök)

 

Viasz alapú gyertya:
Vágjunk le a kanócból az öntőforma magasságánál hosszabb darabot. Egyik végét kössük egy hurkapálca közepére, a másikat húzzuk át a forma alján lévő kis lyukon. A nyílást tömítsük el kívülről egy darabka gyurmával. A viasztömböt vagy gyöngyöket tegyük egy konzervdobozba, és forrásban lévő vízzel teli fazékban olvasszuk meg. A folyékony viaszhoz adjuk hozzá a színező- és illatosító anyagokat. Öntsük a formába, és hagyjuk legalább fél napig dermedni. Ne siettessük a folyamatot, mert a túl gyorsan hűlő gyertya fala matt.

Zselé alapú gyertya:
Válasszunk egy hőálló üvegformát (Az üveg ad tartást a zselének). Helyezzünk el az üvegedényben egy talpas kanócot és egy kisméretű, nem gyúlékony díszítőelemet. Akárcsak a hagyományos viaszt, a zselét is forró vízfürdőben olvasszuk meg, majd öntsük az üvegbe. Az öntéskor belekerült buborékokat finom rázogatással szüntethetjük meg. A viaszgyertyákhoz hasonlóan különböző színű zselékből is önthetünk réteges gyertyákat, ha kivárjuk a rétegek között a szilárdulási időt.

 

5. Kavicsos kaspó:

Elkészítési idő: kb. 3 óra

Kellékek:
Kaspó
Kavicsok
Fugázóanyag
FBS ragasztó/szilikonkaucsuk 1db
Rayher arany akrillfesték
Szivacs
 

Elkészítés:
Az üvegkavicsokat egy-egy ragasztópöttyel rögzítsük a felületre sorban, közvetlenül egymás mellé. Száradás után a kevés vízzel elkevert fugázó anyagot spaklival, vagy akár tenyérrel vigyük a felületre. Nedves kézzel vagy szivaccsal simítgassuk el és szedjük le a felesleget, ami adja magát. Ebben a fázisban nem kell tökéletességre törekedni, maradhat egy kis felesleges fugázó a felszínen. Nagyjából egy óra múlva újra töröljük át nedves szivaccsal, vagy ronggyal. Ekkor már szépen látszanak majd az üveggyöngyök. A króm tartóka felületét szemcsés arany akrillal vonjuk be. Ennek a plaszticítása jól rímel a fugázó szemcsés felszínéhez.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!