430 millió forintért árulnak egy 1000 forintért megvásárolt Warhol rajzot

Egy és negyed millió fontos (430 millió forint) kikiáltási áron kínál megvételre az interneten egy eredetinek vélt Andy Warhol-rajzot egy brit férfi, aki korábban három fontért (ezer forint) tett szert az alkotásra egy kacatvásáron.

Valódi vagy hamis?

A 49 esztendős Andy Fields a jelek szerint megütötte a főnyereményt azzal a maroknyi rajzzal és vázlattal, amelynek egy Las Vegas-i kacatvásáron jutott a birtokába. A szakértők ugyanis az amerikai pop-art legenda, Andy Warhol egyik gyermekkori - 10, vagy 11 év körüli - rajzaként azonosították be az egyik alkotást.

Az 1930-as évek vége felé született ceruza- és grafitrajzot hivatalosan 1,3 millió fontra becsülték, ám sokak szerint a mű akár ennek tízszeresét is érheti. Fields szerint a Rudy Vallee amerikai énekest és színészt megörökítő portré majdnem két évtizeddel előbbre tolja a pop-art irányzat megszületését és megmutatja, hogy Warhol már gyerekkorában is ennek jegyében alkotott.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A Devon megyei Tivertonban élő Fields elmondta, a Sotheby's és a Bonhams aukciós házak szakértői is bevizsgálták a rajzot és szemernyi kétségük sincsen annak eredetiségét illetően. "Egy hivatalos hitelesítői bizottság jóváhagyása nélkül azonban nem szívesen nyilatkoznának" - mondta a férfi.

Hozzátette, hogy miután először szemügyre vette a rajzot, elküldte azt az Andy Warhol Hitelesítői Bizottsághoz, amely rányomta egyedi jelét az alkotás bal alsó sarkába. "Visszaküldték, mondván, hogy nincsen elég bizonyíték, amely alátámasztaná a valódiságát. Érdemes azonban megjegyezni, hogy amikor a legkisebb kétség is felmerül egy alkotás eredetiségével kapcsolatban, akkor egyszerűen rányomják vörös betűkkel, hogy +visszautasítva+. Ennek a képnek az esetében azonban nem így jártak el" - húzta alá.

Az alkotás korábban egy olyan férfi tulajdonában volt, akinek állítása szerint nagynénje az ifjú Warhol barátja és dadája volt. A férfi azóta bizonyítékok egész garmadáját halmozta fel, és elmondása szerint rendkívül örül neki, hogy komoly érdeklődők akadnak a rajzra.

Az üzletember az eBay portálon hirdette meg az alkotást 1,25 millió fontos kezdőlicittel - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Forrás: MTI
Fotók: artisme.wordpress.com; thesun.co.uk

Oldalak

Lifestyle
Nincs is annál szörnyűbb, mint amikor az esküvő küszöbén toporogva tudjuk meg, hogy az személy, akiket életünk párjának gondoltunk, csúnyán elárult minket.
Sztárok