10 dolog, amit biztosan nem tudtál a kávéról!

Minden nap fogyasztjuk, mégis oly keveset tudunk róla. Sokan vallják, hogy reggel a szemüket sem tudják kinyitni addig, míg a kezükbe nem kerül egy erős fekete, s még csak nem is gondolják, mi minden rejlik a csészéjükben gőzölgő, illatos kávéban.

Egy kis történelem

1. II. Károly angol király 1675-ben betiltotta a kávéfogyasztást, mert attól tartott, hogy a kávéházakban zajló beszélgetések során róla és a királynéról terjesztenek pletykákat. Ezt a rendeletet azonban még a kihirdetés előtt vissza is vonta, mivel miniszterei tiltakozásukat fejezték ki ellene.

2. Nem csak az 1848-as magyar forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el. Az első európai kávéház egyébként 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven, ekkor még csak férfiak számára.

3. Az 1910-es évektől már a nők is járhattak kávéházakba, a nagyobb helyeken hölgytermeket alakítottak ki. Később aztán a nők a férfiakkal egy helységben is megjelenhettek, bár először még csak a feleségek.

4. Törökországban például egészen odáig jutott a dolog, hogy akár érvényteleníthették is a házasságot, amennyiben a férj nem tudott kellő mennyiségű és minőségű kávét biztosítani a feleségének.

Fotó: huffingtonpost.com

Oldalak

  • 1
  • 2