Sikeres vagy, de romokban a párkapcsolatod? Ez lehet az oka

A karriered a legjobb úton halad, ez pedig nem is csoda, hiszen mindent megteszel azért, hogy sikeres légy. Azonban valamiért azt érzed: mindig csak az életed egyik területe lehet rendben. Amikor a munkában minden klappol és végre az álmaid közelébe kerültél, a magánéleted kezd elindulni a lejtőn.

Talán már azon is eltöprengtél, hogy a férfi, akit magad mellé választottál, nem tudja elviselni, hogy te sikeresebb vagy nála. „Persze, hiszen a férfiak nem szeretik az okos nőket, jellemző” – fordul meg a fejedben a csúnya általánosítás. Azonban könnyen lehet, hogy te nem kezeled jól a szituációt, hiszen mi, nők és férfiak nem vagyunk egyformák. Megkérdeztük Szokolai Árpád pszichológust, miért érezhetik magukat a férfiak elnyomva és mi lehet erre a gyógymód.

Amikor többet keres a nő a kapcsolatban

Érdemes beszélni erről a témáról. ráadásul minél nyíltabban, annál jobb. A férfiak hajlamosak azt hinni, hogy nekik kell többet keresniük, mert ez így „férfias”. Ez egyrészt abból a képből építkezik, amelyet a klasszikus társadalmi elvárások, illetve a média sugall. Mégpedig azt, hogy az "igazi férfi" ilyen. Másrészt evolúciós, biológiai alapú ösztönből származik. Ez pontosan azt jelenti, hogy a férfi biztosítja az erőforrásokat, amíg a nő nem képes vadászni/gyűjtögetni, mert túl pici a gyerek. Minél jobb vadász, annál értékesebb férfi.

A modern világban azonban nem mamutot visz haza a sikeres vadászatból, hanem teli pénztárcát. Ezek alapozzák meg a férfiak szorongását a sikeres nők mellett. Nőként érdemes elmondanod a párodnak, hogy nem az a tény számít, hogy mennyit keres. Sokkal fontosabb az, hogy látod, hogy aktív, tevékeny. Ez pedig sokkal férfiasabb és imponálóbb, mint erőfeszítés nélkül pénzt szerezni.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!