Home&Design

A napelemek és a tűzesetek

Amikor két különböző szakma tapasztalt képviselői összejönnek, abból rengeteget profitálhat mindenki. Persze maguk a szakemberek is igen sok új ismerettel gazdagodhatnak, ám mi magunk, a fogyasztók vagy végfelhasználók is rendkívül jól járhatunk. Például amikor a napelemek tűzvédelméről rendeztek konferenciát nem is olyan régen, s a helyszínen tűzkísérletet is tartottak, az nagyon sok tapasztalattal vértezte fel a napelemes szakembereket, de a tűzlovagokat is a napelemes rendszerek biztonságának kérdéskörében.

Okos napelemes megoldással

A SolarEdge technológiával maximális hozamot lehet elérni a napelem rendszerrel. Miért? A felhasználó képes lesz így arra, hogy panelenként folyamatosan nyomon kövesse a rendszere működését. Ez a monitoring szolgáltatás pedig minden egyes SolarEdge rendszerhez díjmentes alapszolgáltatás.

A balatonföldvári tűzkísérleten például arra keresték a választ a hozzáértők, hogy mi is történhet lényegében, ha esetleg tűz keletkezne? Mit tehet a felhasználó a megelőzésért, s milyen védelmi mechanizmusok léteznek? Ehhez ott a helyszínen egy 20 négyzetméteres működő napelem rendszert építettek meg a SolarEdge támogatásával. Ez tíz napelemből állt, s a feszültségek időbeli lefolyására, a SolarEdge biztonsági funkcióinak bemutatására fókuszáltak a tűzeset idején.

SAFE DC funkció

A hagyományos sztring invertereknél ha süt a nap, a sorba kötött napelemek generátorként viselkednek, még abban az esetben is, ha az inverterről azok le vannak választva. A mért feszültség ekkor a biztonságos 120 Volt többszöröse is lehet. Ha ég a tető, ilyenkor a napelemeket le kellene szedni, ami nagyon kockázatos művelet. Emiatt a tűzoltóknak meg kell várniuk a napelem rendszer teljes megsemmisülését. Ez így összességében hatalmas veszteséget jelent.

A SolarEdge inverterek használatakor azonban nem a napelemek sorba kötése történik, hanem az optimalizálóké. A balatonföldvári tűzkísérlet során is bebizonyosodott, hogy ezek az optimalizálók a napelemeket le tudják választani, s ha üzemzavar lép fel, 1V feszültség mérhető optimalizálónként. Ez a minimális feszültségérték pedig a beavatkozó tűzoltók számára nagy fokú biztonságot jelent. Emellett pedig az oltással nem kell késlekedni, így nem terjednek ki nagy területre a lángok, s a kár is kisebb lesz. A SolarEdge rendszerrel nagyobb biztonságban lesznek a javak.

Biztonság és kényelem együtt

A SolarEdge optimalizálókkal sokkal nagyobb biztonságban tudhatja minden napelemekkel áramot termelő és használó nemcsak a teljes rendszerét, de az egész ingatlanát is. És persze a tűzoltók is sokkal védettebben dolgozhatnak így, ha mégis beüt a baj és felcsapnak a lángok.

A Wagner Solar Hungária szakértő támogatására te is számíthatsz a napelemes rendszerekkel kapcsolatban. Kérj ajánlatot vagy tudj meg többet a nagy biztonságot adó és kényelmet garantáló SolarEdge termékekről is!

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
Te tudod, pontosan mennyi idő után érdemes lecserélned a párnáidat? Meg fog lepni a válasz!
Lifestyle
Nem könnyű feladat megszabadulni a makacs hasi zsírtól, azonban van egy egyszerű módja annak, hogy felgyorsítsuk a folyamatot és akár néhány nap alatt változást tapasztaljunk.
Sztárok
Tóth Gabi nem tagadta, hogy nagyon nehéz volt Krausz Gábort a helyes irányba terelnie. Előkerült az exe múltja is a beszélgetés során.